Asiatisk skaldjursfondue

Efter alla helgerna med mycket  jul-& nyårsmat är man rätt sugen på lite andra smaker, t ex asiatisk. Här kommer recept på en asiatisk skaldjursfondue från vår senaste kokbok ”Till Bords med Systrarna Eisenman”.  Det krävs inte så jättemycket matlagning då man behöver bara göra i ordning den goda buljongen, Ponzusåsen och skära upp det som ska tillagas. Själva tillagningen gör man gemensamt runt bordet!

 

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom


Asiatisk skaldjursfondue
ca 4 portioner
 
3 citrongräs, den vita delen
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
5 kaffir limeblad
3 tsk grön currypasta
3 msk finhackad ingefära
2 liter fiskbuljong
4 portioner jasminris
400 g fiskfilé, t.ex. lax, tonfisk, hälleflundra, gås, torsk eller marulk
ca 12 färska blåmusslor
1 liter vatten + 1/2 dl salt
ca 20 hjärtmusslor
ca 8 kungsräkor
150 g bläckfisk
100 g champinjoner
200 g broccoli
100 g sockerärtor
1 pak choi
150 g nudlar (ägg-, ris eller glasnudlar)
ca 1 tsk vita och/eller svarta sesamfrön
en näve thaibasilika och mynta

PONZUSÅS
1/2 röd chili
2 msk pressad limesaft
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad apelsinsaft
1 dl japansk soja
2 msk mirin
1 tsk farinsocker
1 msk risvinäger
1 msk finhackad koriander

Finhacka citrongräsen. Skiva och kärna ur chilin. Skala och skiva vitlöken. Blanda citrongräs, chili, vitlök, limeblad, currypasta och ingefära med fiskbuljongen i en vid kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 15 minuter under lock.

Skölj fisken och skär den i bitar. Skrubba blåmusslorna rena och ta bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.

Blanda vattnet med saltet och lägg ner hjärtmusslorna. Häll bort vattnet efter 15 minuter med sanden som musslorna har ”spottat” ur sig. Upprepa en gång till. Skölj sedan musslorna noggrant och släng dem som inte sluter sig när du knackar på dem.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala räkorna. Skiva bläckfisken om den är hel. Halvera champinjonerna. Skär broccolin i små buketter. Lossa pak choi-bladen. Lägg upp allt snyggt på fat eller i skålar.

Kärna ur och finhacka chilin till ponzusåsen. Blanda med övriga såsingredienser.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll upp riset i en serveringsskål och strö över sesamfröna.

Sila buljongen och häll den i en fonduegryta eller ställ en gryta eller wokpanna på en värmeplatta mitt på bordet. Ställ också fram fisk, skaldjur, grönsaker, nudlar, ris, såser och örter i separata skålar. Lägg ner lite av de olika råvarorna i buljongen. Låt sjuda i några minuter. Låt var och en fiska upp det de vill ha. Servera med ris och ponzusås.

 

LOADING..