ANNONS

Krämig örtpolenta med svampragú

/

När min (Lisas) man Lars fyllde 40 för några år sedan, skippade vi att ordna en stor fest och åkte istället till Champoluc i italienska alperna för en underbar vecka med grym skidåkning och fantastisk mat. Champoluc ligger i Aostadalen där den regionala matkulturen består av bl a polenta, svamp, Fontinaost, vilt, grytor och soppor. Veckans vegetariska recept är inspirerad av en lunch vi åt på en av de många genuina restaurangerna som ligger i skidbackarna runtom skidområdet Monterosa.

Trevlig måndag önskar vi er!

Polenta3

Krämig örtpolenta med svampragú
ca 4 portioner

Svampragú
ca 300 g färsk svamp
2 schalottenlök

1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 dl grönsak- eller svampbuljong
1/2 dl torrt vitt vin
2 kvistar färsk timjan
salt och peppar

Örtpolenta
1 schallotenlök
1 msk olivolja
8 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl polenta
1 dl hackad färska örter (t ex. basilika, timjan, rosmarin, salvia)
50 g riven parmesan

salt och peppar

färsk timjan till garnering

Börja laga svampragú genom att rengör och skär svamp i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i smör i några minuter i en kastrull. Tillsätt svamp och fräs i ytterligare ca 5 minuter. Häll i buljong, vin och timjan och låt sjuda i 5 – 10 minuter, eller till såsen har reducerats något. Ta ur timjankvistarna och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka schalottenlök till polentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar.

Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan.


0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00