ANNONS

Äppel- och sesambullar

/

Det är en hel vecka kvar till första advent men ändå så har lussebullar redan exploderat på Insta och diverse matbloggar.  Vi kommer också förstås att lägga upp vår godaste recept på lussebullar  – men innan vi ger oss in i julbonanzan med hull och hår (och för er som kanske inte är så förtjusta i saffran)  så bjuder vi på detta recept på grymma äppel- och sesambullar. Det var nämligen så att de sista veckorna innan jag (Monica) skulle föda såg jag till att bara ta det lugnt och vila. Dock kunde jag inte hålla mig ifrån att baka lite gott och frysa in. Jag intalade mig själv att det var för att bjuda på när vänner skulle komma på besök för att hälsa på den lilla bebisen MEN i verkligheten gick jag och nallade från frysen i princip varje dag. Det är ju trots allt så att, som min BVC sköterska informerade om, att de enda som får komma på besök de första veckorna efter att bebisen är född – är de som fyller ens frys med färdiglagade middagar eller bokar tid i tvättstugan.  Så då tyckte jag gott jag kunde äta upp alla godsaker själv… : )

När jag bakade dessa bullar hade jag fått inspiration från några bullar som jag ofta brukar köpa på Urban Deli. Det enda jag visste var att de innehöll ingefära, äpple och sesam – så jag har gjort så gott jag har kunnat för att återskapa receptet.  Tycker nog jag lyckades rätt bra!

Äppel- och sesambullar

bullar2

ÄPPEL- OCH SESAMBULLAR

35-40 bullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl

Fyllning
ca 200 rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl muskovadosocker
1 msk vaniljsocker
1-2 msk riven färsk ingefära
ca 2 dl äppelmos
1 ägg

sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingervarmt. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.

Blanda smör, strösocker, muskovadosocker, vaniljsocker och ingefära.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörblandningen och sedan hälften av äppelmoset ovanpå.

Rulla ihop degen på längden och skär i 2 – 3 cm breda bitar. Lägg ner varje bulle i en muffinpappersform.

Gör likadant med den andra degbiten.

Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över sesamfrön.

Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00