ANNONS

Semifreddo

/

Igår fick ni tips på middag till helgen, idag får ni tips på en fantastisk god och enkel dessert! Semifreddo är ett utmärkt alternativ till glass – och mycket lättare att göra själv. Ett stort plus är att man förbereder den i förväg och slipper stå i köket halva kvällen. Dessutom ett säkert kort om man vill imponera på sina middagsgäster. Variationerna på smaksättningar är oändliga!

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe


Semifreddo

ca 6 portioner

1 vaniljstång
4 ägg, delade
1/2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 nypa salt

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt äggulor och socker och vispa ljust och poröst.

Vispa grädden. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till hårt skum i en ren skål.

Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i ägg- och sockersmeten. Tillsätt valfri smaksättning. Se våra förslag nedan.

Häll krämen i en form, täck med plastfolie och ställ in in frysen i minst 4-5 timmar. Ta ut semifreddon ca 30 minuter före servering.

Zabaglione, choklad & hallon
Rör ner ca 1 1/2 dl marsalavin (eller söt sherry eller sött dessertvin) tillsammans med 100 g riven mörk choklad och 3 dl hallon i semifredokrämen innan den fryses.

Nougat & jordgubbar
Rör ner ca 100 grovhackad fransk nougat och 1/2 liter hackade jordgubbar i semifreddokrämen innan den fryses.

Rabarber & karamelliserade mandlar
Värm ugnen till 175 grader. Blanda 1/2 dl florsocker och 2 dl mandlar på en bakplåt. Rör ihop med några droppar vatten och rör om tills mandlarna är helt täckta med florsocker. Rosta mandlarna i ugnen i några minuter tills sockret har karamelliserats. Låt mandlarna svalna på plåten.

Koka 500 g rabarber och 1 strösocker tills rabarbern börjar bli mjuk -dock inte mosig. Blanda ner mandlarna och rabarbern i semifreddokrämen innan den fryses.

Receptet kommer från vår kokbok  Två systrars söta.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00