Pastagratäng med purjolök, tonfisk och majs

Vi har tidigare skrivet om problemet med att så många slänger fullt duglig mat. Se här.

I ett försök att själva försöka motverka detta har vi nästan gjort det till en konst att försöka laga så god mat som möjligt på rester. Just pasta är en sådan sak som vi, trots att vi jobbar med mat, aldrig lyckas koka rätt mängd.  Och då får det bli en mojsig pastagratäng med det som blir över. Vi tycker den här är så god så det händer t om att vi har lite framförhållning och kokar dubbla mängden pasta bara för att vi vet att någon dag senare har vi halva jobbet gjort om vi snabbt vill göra en god middag.

 

Foto Jenny Grimsgård

Foto Jenny Grimsgård

 

 

Pastagratäng med purjolök, tonfisk och majs

 

1 purjolök
1 msk olivolja
1 ½ liter kokt pasta
1 burk majskorn (ca 5 dl)
2 burkar tonfisk i vatten
200 g cream cheese (färskost)
5 dl vispgrädde
1 dl majonäs
2 dl riven lagrad ost
1 msk dijonsenap
 salt och peppar

 

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Bryn den lätt tillsammans med olivoljan i en stekpanna.

I en bunke, blanda pastan med purjolök, majs och tonfisk. Blanda även i cream cheese, grädde, majonäs och osten. Smaka av med senap, salt och peppar.

Häll ner allting i en gratängform. Grädda gratängen i 20-25 minuter eller tills den får en gyllenbrun och knaprig yta. Låt gratängen vila en liten stund innan den serveras.  Servera gärna med en sallad.

 

.

 

 

LOADING..