ANNONS

Steak Tartare

/

Det första jag (Monica) kommer att äta när jag har ploppat ut den här lilla bebisen i magen är en redig portion Steak Tartare (råbiff) – strömming får jag vänta med tills att jag har slutat amma. Vore det inte för att restaurangen Deville har stängt för gott så hade jag beställt deras råbiff takeaway till BB – då den är den godaste jag någonsin har ätit och då har jag trots allt bott i Frankrike i tre år.  Istället får jag nog nöja mig med att laga till den själv utifrån vårt eget recept – vilket inte är fy skam!

Foto Niklas Larsson

Foto Niklas Larsson

 Steak Tartare
ca 4 portioner

ca 600 g oxfilé, kylskåpskall

2 äggulor

2 msk dijonsenap

1 tsk Worcestershiresås

ca ½ dl rapsolja

ca 1 tsk konjak

några droppar tabasco

salt och peppar

2 msk cornichoner, finhackade

2 msk små kapris, finhackade

2 msk persilja, finhackad

½ dl finhackad rödlök

 

persilja och stora kapris till garnering

 

Hacka köttet så fint som möjligt.

Blanda äggulor, dijonsenap och Worcesterhiresås. Häll ner oljan i en tunn stråle, under vispning. Rör ner konjak och smaka av med tabasco samt salt och peppar. Rör ner cornichoner, kapris, persilja och rödlök. Tillsätt köttet och blanda väl.

Forma köttet till 4 runda biffar och lägg upp på tallrikar. Garnera med stora kapris och en persiljekvist. Servera med en grönsallad eller pommes frites.

Lite trivial kuriosa – enligt en legend kommer råbiffen från ett nomadiskt folk i Centralasien, som hette Tartar, och som inte hade tid att tillaga köttet så de åt det rått – efter att ha förvarat det under sadeln när de red så att det blev mört.

Lite mer kuriosa – Lukas Moderato (en av ägarna till Deville) öppnar med sin bror Robin en ny restaurang Carousel på Gustav Adolfs Torg inom kort. Finns det Steak Tartare på menyn finns det risk att de får besök av en ammande nyfödd bebis och trotsig 3-åring….

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00