Falafel

Med inspiration av gårdagens lunchFLFL Levantine Kitchen delar vi med oss här av vår favorit falafel recept.

 

 

Foto Roland Persson

Foto Roland Persson

 

 

FALAFEL

antal ca 24 stycken
tid ca 30 minuter + 8 timmars blötläggning
och 1 timme i kylskåpet

200 g kikärter, torkade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 liten gul lök, hackad
½ dl hackad persilja
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
2 krm kanel
1 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
ev 1 dl sesamfrön till panering
1 liter olja att fritera/steka i

Lägg kikärterna i blöt i minst 8 timmar. Låt dem rinna av. Kör kikärterna i matberedare med allt utom mjöl, bakpulver och salt till en smulig massa. Lägg över i en bunke och rör ner mjöl, bakpulver och salt. Blanda väl. Låt stå i kylskåpet i cirka 1 timme. Rulla smeten till små bollar. Rulla dem eventuellt i sesamfrön och platta till dem. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 170 grader. Lägg några bollar åt gången i oljan. Fritera i cirka 1 minut eller tills bollarna är gyllenbruna och genomgräddade. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt.

Falafel med mynta
Tillsätt ½ dl hackad färsk mynta.

Falafel med chili
Tillsätt 1 urkärnad och finhackad röd chili.

.

Receptet kommer från vår bok Systrarna Eisenmans mingelmat.

.

Fler ställen som man kan äta goda falafel i Stockholm förutom FLFL Levantine Kitchen är Palymyra Kebab i Årsta och Falafelbaren på Hornsgatan.

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..