ANNONS

Kantarelldags!

/

Ack Värmeland, du sköna. Inget kan hålla mig Monica, borta från dina svampskogar. Inte ens stor gravidmage, foglossning och halsbränna. För jag har nämligen sett Herr Kantarell och kan avslöja att han bor inte enbart i Enebacken. Jag tänker dock inte avslöja mina små hemliga guldställen – men jag delar gärna med mig av tips på hur du bäst hittar kantareller.  Det finns nämligen gott om det i år – så det räcker nog till oss alla. Läste någonstans att vi tar till vara endast 4% av det som skogen erbjuder i form av t ex svamp och bär!

– Kantareller växer helst i löv och barrskog – gärna blandskog där marken består av mossa och blåbärsris med inslag av gräs. De trivs bäst i kuperad terräng där marken är fuktig – t ex längst ner i skogsbackar alternativt högst upp på ett berg bland berghällar.  Kika längs fallna träd, längs stigar samt dikeskanter längs grusvägar. Men tänk på att just stigar och vägar kan vara trafikerade av andra svampentusiaster, så det är också värt att leta sig ut i lite mer svårtillgänglig terräng där det inte är lika stor chans att andra har gått.

– Hittar du en kantarell så finns det med stor sannolikhet flera i närheten. Lyft försiktigt på mossan eller löv och kvistar så kan en hel gyllengul armé av kantareller uppenbara sig. Om inga av dessa tips hjälper, kan ni alltid prova att få hjälp av en ”kantarellhund”. Numera kan man tydligen skicka iväg ”sin bästa vän” på kantarelljaktkurs.

Svampplockning

Svampplockning

Blåbär

Färgämne: Värmlandsblåbärslila.

Svampplockning Monica Eisenman

Kantareller

Kantareller

Välrensade kantareller. Många tycker inte man ska rengöra svampen så noggrant utan att det är gott med ”skogens kryddor” (dvs jord, barr och kryp). Dock tycker jag det är nästan lika rogivande att rensa svamp som att plocka det.  En billig terapistund helt enkelt.

Foto Roland Persson

Foto Roland Persson

När, och om man väl har funnit denna eftertraktade delikatess så kräver den egentligen inget mer än att man steker den i lite smör med lite salt och färskmalen svartpeppar och serverar på ett rostat bröd. Men är din svamplycka god i år och du kommer hem med litervis av kantareller, så prova gärna någon av följande recept.

Kantarellpesto

ca 5 dl

2 liter färska kantareller (ca 500 g), rensade
3 msk olivolja
1/2 gul lök, finhackad
2 dl riven västerbottenost
1 dl pinjenötter, rostade
1/2 kruka basilika
salt och peppar

Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan har dunstat bort. Tillsätt 1 msk av olivoljan och löken och stek i några minuter till. Låt svalna.

Mixa kantarellerna med ost, pinjenötter och basilika i en matberedare eller med en stavmixer. Häll ner resten av oljan i en tunn stråle under tiden.

Smaka av med salt och peppar. Servera med rostat bröd.

Smörstekta kantareller på toast
ca 24 stycken

2 liter färska kantareller (ca 500 g), rensade
50 g smör
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk hackad persilja
6 skivor formbröd

Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan har dunstat bort. Tillsätt 25 g smör, lök och vitlök och stek i några minuter till. Blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna från brödet och skär varje skiva i fyra trekanter.

Värm resten av smöret i en ren stekpanna. Stek brödbitarna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Fördela svampröran på brödbitarna. Servera direkt.

Kantareller med lingon & messmör
Tillsätt 1/2 dl frysta och tinade lingon till kantarellerna. Bred messmör på varje brödbit.

Kantareller med parmesan & pinjenötter
Till 1/2 dl riven parmesan och 1/2 dl rostade pinjenötter på slutet. Byt ut persiljan mot finhackad basilika.

Gräddstuvade kantareller
Tillsätt 1 dl vispgrädde till kantarellerna och låt sjuda i några minuter.

Recepten kommer vår kokbok Systrarna Eisenmans Mingelmat.

Tips! Skulle du ha lyckan att plocka kopiösa mängder kantareller så går det bra att förvälla och frysen in dom – dock rekommenderas det att man inte torkar kantareller, då de blir beska i smaken.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00