back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord Sweet chilisås

  • ca 3 dl

Idag bjuder vi på det bästa receptet på hemgjord sweet chilisås. Denna härlig sötsliskiga och lagom heta thailändska sås är nästan lika vanlig i det västerländska köket som i det thailändska. Den används både som smaksättning och som dippsås till exempelvis vårrullar. Det går bra att utesluta fisksåsen, men smaka då av med mer salt

Hur

Gör så här

1.

Skölj och torka chilifrukterna. Ta bort stjälken och kärna ur dem om du vill ha en mildare sås.

2.

Finhacka chilin och blanda den med vitlök, salt, socker, ättiksprit och vatten i en kastrull.

3.

Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.

4.

Vill man ha en tjockare konsistens kan man blanda ut mai­zena med lite vatten och vispa ner i såsen. Fortsätt att vispa tills såsen tjocknar något.

5.

Tillsätt fisksåsen.

6.

Häll upp i en ren flaska och förslut.

7.

I kylen håller såsen i flera månader.

Ingredienser

Ingredienser

2 röda chilifrukter

1 thai chili

1 msk finhackad vitlök

1 tsk salt

3 dl strösocker

1 dl ättiksprit (12 %)

1 dl vatten

1–1 1⁄2 msk maizena majsstärkelse

2 msk fisksås