ANNONS

Sushirutor med krämig sweet chilisås

/

Vi älskar att våra barn älskar sushi. De kan ibland vara lite svåra att ta med på restaurang då det är rätt livliga – om vi får utrycka det milt. Men på sushirestauranger sitter de stilla som ljus då de är alldeles för upptagna med att sluka sushibitar och slurpa misosoppa. Dock gäller det att gå så fort de ätit klart för då börjar de skapa kaos i vanlig ordning.

Nedan bjuder vi på ett recept på Sushirutor med en krämig sweet chilisås från vår bok Systrarna Eisenmans mingelmat. Dessa passar perfekt som t ex tilltugg. Eller varför inte som del av en buffé på studentmottagning!

.

Barnen äter sushi
fsdf

Barnen äter sushi

Barnen äter sushi

Foto Roland Persson

Foto Roland Persson

.

SUSHIRUTOR
antal ca 16 stycken

Sushiris
3 dl sushiris
3 dl kallt vatten
½ dl risvinäger
1 msk strösocker
½ tsk mirin
¼ tsk salt

3 noriark
ca 1 msk sesamfrön, svarta och/eller vita
ca 170 g tunt skivad laxfilé
ca ½ msk wasabipasta

gari (inlagd ingefära)
koriander eller körvel till garnering

Krämig sweet chilisås
2 dl majonnäs
1 dl sweet chilisås

Skölj riset noga under rinnande kallt vatten. Lägg det sedan i en kastrull med 3 dl vatten. Låt stå och dra i 30 minuter. Koka upp vattnet, sänk värmen och låt riset sjuda under lock i cirka 20 minuter eller tills det är mjukt. Ta bort från vårmen och låt stå med locket på i cirka 15 minuter.

Värm risvinäger, socker, mirin och salt på låg värme och rör om tills sockret har smält. Låt svalna. Lägg över riset i en stor porslinsform. Stänk risvinäger-blandningen över riset. Dra en stor sked eller stekspade kors och tvärs genom riset för att blanda utan att riskornen mosas. Låt svalna.

Lägg ett noriark på en skärbräda. Fördela en tredjedel av riset över hela arket och bred ut ett tunt lager wasabipasta ovanpå. Lägg ut laxen i ett tunt lager. Upprepa en gång och avsluta med ett noriark och ett lager ris.

Täck med plastfolie och lägg en skärbräda ovanpå. Ställ några tyngder på skärbrädan och låt stå i kylskåpet i cirka 1 timme. Ta bort plastfolien och strö över sesamfrön. Skär i rutor med en vass kniv.

Blanda majonnäs och sweet chilisås. Skär ingefäran i tunna skivor. Rulla ihop dem till rosor och lägg en ros på toppen av varje ruta. Garnera med koriander eller körvel. Servera med såsen.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00