back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ciderkokt fläskkarré med pumpa, karamelliserad rödlök och chèvre

  • 4-6 portioner

När ”pulled pork” hade sina glansdagar och var som mest populär – så blev vi nästan lite trött på det. Vilket är ju synd för egentligen är det jättegott. Så under tiden att vi jobbade på vår bok Till bords med systrarna Eisenman så utmanade vi oss själva att skapa ett nytt recept för att återuppliva vår kärlek till denna rätt. Resultatet blev denna ciderkokt fläskkarré med pumpa, karamelliserad rödlök och chèvre. Den blev så god att, förutom att den självklart kom med i boken, så blev den även den rätt som vi serverade på releasefesten för boken.


Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 150 grader.

2.

Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna. Tärna sidfläsket.

3.

Lägg fläskkarrén i en stekgryta. Blanda äppelmos, cider och senap och häll ner i grytan. Tillsätt även lök, vitlök, sidfläsk, ingefära, kryddor, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt sjuda i ugnen i 2 timmar. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå ytterligare 3-4 timmar tills köttet lätt faller sönder.

4.

Tillaga rödlöken medan köttet står i ugnen. Skär löken i tunna skivor och stek den på låg värme i smör och olja till den är mjuk, i ca 30 minuter. Tillsätt socker och vit balsamvinäger och stek i ytterligare 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5.

Ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan. Koka upp – reducera – vätskan på spisen tills det är 2-3 dl kvar. Lägg tillbaka köttet i grytan. Dra isär det i strimlor med två gafflar och blanda med den hopkokta vätskan. Smaka av med salt och peppar.

6.

Tillaga pumpan medan vätskan i grytan håller på koka ihop. Höj värmen i ugnen till 225 grader Skär bort skalet från pumpan och kärna sedan ur den. Skär pumpaköttet i halvmånar. Blanda med olivolja i en ugnsfast form. Strö över salvia och lite flingsalt. Grilla i ugnen i 30-35 minuter eller tills pumpan börjar få lite färg.

7.

Skär baguetten i bitar, ca 10 cm långa. Dela bröden på längden och pensla snittytan med olivolja. Grilla brödet gyllenbrunt, antigen i ugnen eller i en grillpanna.

8.

Lägg ut salladen på ett fat. Fördela köttet, pumpan och löken ovanpå. Smula till sist över chèvre. Servera med grillad baguette.

Ingredienser

Ingredienser

ca 1.2 kg fläskkarré

1 gul lök

2 vitlökssklyftor

100 g rökt sidfläsk

1 dl äppelmos

5 dl torr cider

2 tsk dijonsenap

2 tsk riven färsk ingefära

1 kanelstång

en nypa chilipeppar

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 baguette

ca 1/2 dl olivolja

ca 150 g blandad sallad

250 g chèvre

Ugnsrostad pumpa

400 g butternutpumpa

ca 2 msk smör

2 msk finhackad salvia

flingsalt

Karamelliserad rödlök

3-4 rödlök

1 msk olivolja

2 tsk strösocker

2 tsk vit balsamvinäger

salt och peppar