ANNONS

Äntligen säsong för sparris!

/

Det är när den svenska sparrisens toppar skjuter upp ur marken och välkomnar våren, som man kan vara säker på att vintern äntligen lider mot sitt slut. Sparrisen är vår ädlaste primör och en av de få grönsaker vi kan skörda i vår nordliga hemisfär innan sommaren. Även om träden och buskarna har börjat grönska för fullt är det fortfarande relativt bart och tomt i köksträdgården. Kollar man dock riktigt noggrant kan man se hur sparrisknopparna kikar upp ur jorden och hälsar solen och det varma och vackra vädret välkommen.

Här kommer ett recept på en fräsch sallad med grillad sparris och lax som passar vardag som fest, lunch som middag!

image[1]

image2[1]

image3[1]

Sallad med halstrad Salmalax, grillad sparris,
babysp
enat och dill- och citronvinaigrette

4 portioner

400 g Salmalax
1 knippe sparris
ca 120 g babyspenat och blandsallad
½ gurka

Citron- och dillvinaigrette
3 msk olivolja
2 msk färskpressad citron
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk strösocker eller honung
1 msk hackad färsk dill
flingsalt och svartpeppar

Vispa ihop ingredienserna till citron- och dillvinaigretten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skär laxen i skivor, ca 2 cm tjocka. Salta och peppra. Dela gurkan på längden och kärna ur. Skär i skivor.

Skär bort ändarna på sparrisen om de ser torra ut. Pensla en grillpanna med olivolja och värm den riktig het. Grilla sparrisen i ca 3-5 minuter, beroende på tjocklek, till de är klara. De får gärna ha lite tuggmotstånd kvar. Skär i mindre bitar. Halstra laxen snabbt på båda sidorna i en het grillpanna.

Fördela sallad, spenat, gurka, sparris och lax på tallrikar. Ringla över citron- och dillvinaigretten.

Lite sparriskuriosaSom de flesta vet så kan det lukta lite illa för vissa när man kissar efter att man har ätit sparris MEN det de flesta inte vet är att tydligen är det så att det är allas kiss luktar illa MEN bara vissa kan känna doften! 

.

1
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00