ANNONS

Trifle

/

Så fort vi ska laga en trifle kommer vi alltid att tänka på ett avsnitt av tv-serien ”Friends”, när Rachel ska göra en trifle till deras Thanksgiving-middag.  Ingen har direkt förtroende för hennes matlagningskunskaper – och  hon misslyckas förstås fatalt då hon råkar klistra ihop sidorna i mattidningen. Hon märker inte att när hon byter sida, så hamnar hon i ett helt annat recept som innehåller bland annat köttfärs och ärtor.  Ingen vill såra hennes sköra kock-ego så alla hävdar att de tycker det är gudomligt gott (förutom Joey förstås – som faktiskt tycker det…).  Se filmklipp nedan.

Vi har ofta funderat över om vi alltid får ärliga åsikter från våra vänner när vi bjuder på mat. Vi har själva hamnat i en situation där vi blev bjudna på en morotskaka som av misstag innehöll stora mängder cayennepeppar istället för muskotnöt. Vi grimaserade till varandra men höll god min gentemot värdinnan.

Har ni någon gång råkat ut för en sådan situation där ni råkat bjuda på något eller själva blivit bjudna på något som smakat riktigt illa? Hur ärlig har reaktionerna varit då?

Här får ni iallafall några riktigt goda varianter på trifle (varav inga innehåller ärtor eller köttfärs). Recepten kommer från vår kokbok Vinterns söta – som vi nu lägger undan på hyllan tills nästa vinter.

Foto Roland Persson

Foto Roland Persson

ENGLISH TRIFLE

English Trifle är en klassisk brittisk dessert. Det roliga med den är att man kan göra den med i princip vilka smaker som helst. Grunden är oftast skivad sockerkaka, vaniljkräm och vispad grädde. Vi anger inga mängder utan det är bara att varva efter tycke och smak i en fin glasskål.

Choklad- och hallontrifle
Varva skivor av sockerkaka, chokladkräm, frysta hallon och vispad grädde.

Piña colada-trifle
Blanda till vaniljkräm från pulver men byt ut vätskan mot kokosmjölk. Varva sedan med sockerkaka i skivor som är dränkta i lite rom samt krossad ananas, vispad grädde och kokosflingor.

Caramel trifle
Varva skivor av sockerkaka, vaniljkräm, kolasås, krossade Snickers och vispad grädde.

Kahlúatrifle med hasselnötter
Varva sockerkaka i skivor, doppade i Kahlúa, med vaniljkräm, nutella, vispad grädde och hackade hasselnötter.

Limoncellotrifle
Ställ savoiardikex längs kanten av glasskålen, och se till att de står upp. Blanda mascarpone med lite florsocker till en kräm. Varva krämen med fler kex doppade i citronlikör (Limoncello), hallonsylt, lemon curd och vispad grädde.

Trifle med blandad frukt
Varva sockerkaka i skivor, doppade i cointreau, med fruktcocktail (på burk), vaniljkräm och vispad grädde samt flagad mandel.

Recepten kommer från vår bok Vinterns söta.

Foto Roland Persson

Foto: Roland Persson

Foto Roland Persson

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00