ANNONS

Röra med kronärtskockor och spenat

/

Majestätiskt tornar den upp sig i trädgården. Den tistelliknande växten Cynara cardunculus – mer känd som kronärtskockan – är en riktig delikatess, varav blomkorgen plockas strax innan den slår ut till en vacker lila blomma. Förutom att den smakar utsökt, så kan denna skocka också stoltsera med att ha en egen kung och drottning. Under 1920-talet i USA var den kände mafiagangstern Ciro Terranova ”Whitey” även känd som ”The Artichoke King” efter att ha monopoliserat kronärtskocksmarknaden genom terror och våld. Drottningen av kronärtskockan var ingen mindre än Norma Jean (aka Marilyn Monroe). 1948 blev hon den första att utnämnas till ”Queen of the Artichoke” på Castroville Artichoke Festival, som fortfarande hålls årligen för att hylla kronärtskockan.

Egentligen är kronärtskockan inte i säsong i Sverige förrän i höst – men i södra Europa och framförallt Italien så skördas den för fullt. Vi älskar kronärtskockor i alla dess former och bjuder här på en enkel men vansinnigt god röra. Men du behöver inte springa ut och leta efter Italien-importerade kronärtskockor då receptet kräver konserverade kronärtskockshjärtan.

Foto: Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh

KRONÄRTSKOCKSRÖRA MED SPENAT

ca 5 dl

300 g fryst hackad spenat
1 burk kronärtskockshjärtan à 390 g
1 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 dl philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl riven parmesanost
1/2 tsk pressad vitlök
salt och peppar

 

Låt spenaten tina i ett durkslag. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.

Grovhacka kronärtskockshjärtan och blanda ihop med spenaten och resten av ingredienserna. Salta och peppra efter smak. Röran är klar om den ska serveras kall.

Röran kan också serveras varm. Lägg den i en ugnssäker form och baka i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Täck med folie ifall ytan börjar få för mycket färg.

Servera med bröd.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00