ANNONS

Blomkålssoppa med rostade focacciasmulor och prosciutto

/

Påskhelgen är över och vi är tillbaka till vardagen – iallafall vi som inte har påsklov. Efter en helg fylld med mat kan vi tänkte oss att många känner sig lite mätta och kanske inte är så sugna på att ställa sig och laga ännu en ambitiös middag. Då passar denna soppa perfekt –  den går snabbt att laga och är lätt och len i magen!

Blomkålssoppa med rostade focacciasmulor och prosciutto

Foto: Helen Pe

Blomkålssoppa med rostade focacciasmulor
och prosciutto
4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 1 1/4 kg blomkål
11 dl höns- eller grönsaksbuljong
1–2 dl crème fraîche
salt och peppar
1 dl smulor av focaccia eller annat vitt bröd
3–4 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
2 msk finhackad gräslök

Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull. Skär blomkålen i bitar och lägg ner i kastrullen. Tillsätt buljong och låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Rosta brödsmulorna på en plåt i ugnen i 175 grader i några minuter. Lägg sedan in skivorna med prosciutto i ugnen och rosta dem tills de är knapriga. Smula prosciutton och blanda med brödsmulorna och den hackade gräslöken. Häll upp soppan i 4 portionsskålar. Strö smulblandningen över soppan och servera direkt.


Receptet kommer från vår bok
Soppor,bröd och röror.

Foto Helen Pe

Foto Helen Pe

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00