Smörj en plåt. Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Bred ut smeten på plåten för att stelna.
Tre olika recept på tryfflar: krispig mjölkchokladtryffel, kardemummatryffel och messmörstryffel.
1.
Smörj en plåt. Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Bred ut smeten på plåten för att stelna.
2.
Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i små bitar. Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.
3.
Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna. Ta med en liten sked en klick av krämen och doppa i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Ställ tryffelkulorna i frysen i minst 30 minuter.
4.
Smält den mörka chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Ta ut några kulor i taget och doppa dem, medan de fortfarande är iskalla, i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Tips! Ringla lite smält mjölkchoklad över kulorna som fin dekoration.
5.
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och kardemumma. Häll det över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Blanda sedan försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut. När krämen är så pass fast att den går att forma, doppa en klick av tryffelkrämen i kakao eller florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Eller nyp ihop krämen till kulor. Rulla kulorna i kakao eller florsocker och låt stelna i kylskåp.
6.
Ställ ut formarna på en plåt. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, smör, honung och messmör och rör tills allt har smält. Häll gräddblandningen över chokladen. Låt stå i någon minut. Rör sedan försiktigt tills all choklad har smält. Fördela smeten i formarna och ställ in dem i frysen i ca 2 timmar.
7.
Smält den mörka chokladen över sjudande vattenbad. Ta ut några praliner i taget ur frysen. Tryck ut dem ur formarna och doppa i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem sedan kallt.
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl rispuffar
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör
ca 200 g kakao
ca 200 g mörk choklad
225 g mörk choklad
1 tsk kardemumma
eller florsocker kakao
250 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
25 g osaltat smör
1 msk honung
1 dl messmör med kolasmak
ca 200 g mörk choklad