Sätt ugnen på grill.
En god och smakrik rätt med rostat surdegsbröd, Gruyère, smörstekt Karlsjohansvamp och pocherat ägg.
1.
Sätt ugnen på grill.
2.
Rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstat, tillsätt smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.
3.
Pochera äggen genom att koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1-2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan.
4.
Fördela den rivna Gruyère-osten på brödskivorna. Grilla i ugnen tills osten har smält och börjar bli lite gyllenbrun, i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns!
5.
Fördela svampen på brödskivorna och toppa med de pocherade äggen. Strö över en massa riven Gruyère, flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med kryddgrönt. Servera direkt.
ca 500 g Karljohan eller annan svamp
75 g smör till stekning
2 skivor surdegsbröd
1 dl riven Gruyère
salt och svartpeppar
riven Gruyère och kryddgrönt till garnering
2 ägg
1 liter vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
½ tsk salt