back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pizza bianca med ricotta och kirskål- och pistagepesto

  • Tid: ca 30 minuter + 40 minuter jäsning
  • 1 pizza

Kirskål växer oftast i stora mängder och passar därför att göra pesto utav. Plocka gärna när bladen är späda.

Foto Lisa Björner

 

 

    Hur

    Gör så här:

    1.

    Pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke till pizzadegen. Tillsätt vatten, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig några minuter till. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till slät bulle. Lägg bullen på ett oljat fat, olja försiktigt degen ovanpå och täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

    2.

    Pesto: Skölj kirskålen. Mixa alla ingredienser till förutom olivoljan. Tillsätt olivolja i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.

    3.

    Värm ugnen till 250 grader. Lägg in en plåt i ugnen.

    4.

    Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut degen till en pizzabotten och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg pizzabotten på den varma plåten och grädda mitt i ugnen i ca 6 - 8 minuter.  

    5.

    Blanda ricotta, parmesan och salt. Riv mozzarellan. Bred ricottakrämen jämnt över degen och strö över mozzarellan. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 8 minuter.

    6.

    Ringla över peston och olivolja. Strö över svartpeppar. Servera direkt.

    Ingredienser

    Ingredienser

    125 g ricottaost

    ½ dl färskriven parmesan

    2 mozzarella à 125 g, strimlad

    1 krm salt

    ½ tsk  nymalen svartpeppar

    jungfruolivolja av god kvalité

    Pizzadeg

    12 g jäst (¼ paket)

    1 ½ dl vatten, rumsvarmt

    1 msk olja

    4 - 4 ½ dl vetemjöl

    1 tsk salt

    Kirskålspesto

    ½ liter späda kirskålsblad, sköljda

    1 kruka basilika

    ½ dl pistagenötter

    30 g riven parmesan

    1 vitlöksklyfta

    ca 1 dl olivolja

    ¼ tsk salt

    en nypa svartpeppar