back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Päronkaka i gjutjärns­panna med kardemumma­grädde

  • ca 8 bitar

Har alltid drömt om att ha ett päronträd i trädgården. Har dessvärre bara ett litet äppleträd samt ett plommonträd som har aldrig gett frukt. Så för att baka denna ljuvliga päronkaka i gjutjärnspanna med kardemummagrädde får jag helt enkelt ge mig ut och palla hos någon granne...

    Hur

    Gör så här

    1.

    Värm ugnen till 200 grader.

    2.

    Skala, kärna ur och skiva päronen.

    3.

    Blanda päronen med farinsocker och kanel.

    4.

    Smält smöret i en gjutjärnspanna.

    5.

    Lägg ner päronen och bryn dem i ca 5 minuter.

    6.

    Vispa ägg och strösocker poröst.

    7.

    Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

    8.

    Häll smeten över päronen i pannan.

    9.

    Ställ in pannan i ugnen och grädda i ca 30 minuter.

    10.

    Låt kakan svalna något.

    11.

    Dra med en kniv runt kanten av pannan och stjälp sedan upp den så att päronen ligger uppåt.

    12.

    Vispa grädden och smaksätt med kardemumma.

    13.

    Servera pajen varm eller kall med kardemummagrädde.

    Ingredienser

    Ingredienser

    ca 500 g päron

    2 dl farinsocker

    1 tsk kanel

    50 g smör

    2 ägg

    2 ¼ strösocker

    2 ¼ vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    Kardemummagrädde

    3 dl vispgrädde

    1 tsk kardemumma