back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ört­baguetter

  • 4 st baguetter

Idag bjuder vi på ett (relativt) snabbgjort recept på baguette – gjord på jäst. Den tar bara ca 2 timmar att göra jämfört med surdegsbaguetter som tar flera dagar. Även om vi älskar surdegsbröd vill man kanske inte alltid tillägna den tiden som krävs utan få fram nybakat bröd lite snabbare. För visst är det få saker som är godare än nybakat bröd?

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet samt salt. Blanda ner kryddorna i degspadet. Rör i nästan allt vetemjöl i omgångar och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

2.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och fös försiktigt ihop den lite. Skär sedan degen i 4 bitar. Forma bitarna till 4 längder utan att knåda. Vrid längderna som en spiral och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

3.

Pensla lite ljummet vatten över baguetterna och dekorera med lite örter. Grädda längderna i ca 8 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills baguetterna har fått färg. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler.

Ingredienser

Ingredienser

25 g jäst (1/2 paket)

6 dl vatten

2 tsk salt

1 dl (hårt packade) färska örtkryddor, t.ex. basilika, rosmarin eller timjan, fint hackade

13 – 14 dl vetemjöl

 Några extra örtkvistar till garnering