back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

“No bake” rabarber cheesecake

  • 10 - 12 bitar

En len, syrlig och söt cheesecake med crunchy topping som passar perfekt att göra i förväg då den ska helst stå i kylen över natten.

Foto: Lisa Björner





 

 


    Hur

    Gör så här:

    1.

    Digestivebotten: Klipp ut bakplåtspapper i samma storlek som botten på en bakform (ca 22 cm) med löstagbarbotten. Lägg pappret i botten av formen. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och mixa lite till. Tryck ut degen i formen och ställ in i kylskåpet.

    2.

    Topping: Värm ugnen till 175 grader. Smula ihop smör, mjöl och socker. Sprid ut på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i 15 - 20 minuter tills lite gyllene. Låt svalna.

    3.

    Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

    4.

    Skär rabarberna i 3 cm bitar. Lägg i en kastrull med socker och vatten. Värm under lock på låg värme och låt rabarbern småputtra i ca 7 minuter utan att röra om. Låt svalna i kastrullen i sirapen.

    5.

    Vispa ihop cream cheese, florsocker, vaniljsocker och citronskal.

    6.

    Ta upp rabarbern försiktigt ur kastrullen och lägg åt sidan – låt sirapen ligga kvar. Värm försiktigt upp sirapen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur vattnet och lägg ner i kastrullen med sirapen. Rör om på låg värme tills gelatinet smälter. Låt svalna något och rör sedan ner i krämen.

    7.

    Vispa grädden tills den formar mjuka toppar och vänd ner i krämen tillsammans med rabarberna. Bred ut fyllningen i formen. Strö över toppingen.

    8.

    Täck med folie och ställ in i kylskåpet i minst 5-6 timmar, helst över natten.

    Ingredienser

    Digestivebotten

    300 g digestivekex (20 st)

    100 g smör, smält

    Fyllning

    2 gelatinblad

    400 g rabarber

    2 tsk vatten

    ¾ dl strösocker

    500 g cream cheese

    1 ½ dl florsocker

    1 tsk vaniljsocker

    1 tsk rivet citronskal

    1 ½ dl vispgrädde

    Topping

    3 msk smör, kylskåpskallt

    1 1/2 dl vetemjöl

    ½ dl strösocker