Värm ugnen till 175 grader. Smörj eller fyll en bakplåt för minimuffins med pappersformar.
Vi älskar brynt smör! Vem gör inte det? ALLT blir ju så mycket godare med brynt smör! Och idag parar vi ihop det med äpplen – som äntligen börjar bli i säsong! Så himla gott! Vi har vispat det brynta smöret tillsammans med lönnsirap och florsocker till en ljuvlig frosting till de små söta äppel- och kanelmuffinsen.
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj eller fyll en bakplåt för minimuffins med pappersformar.
2.
Vispa smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner filmjölk. Skala, kärna ur och riv ner äpplet i smeten och rör om.
3.
Fördela smeten i formarna. Grädda i 7–10 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna helt.
4.
För att göra frostning, börja med att göra brynt smör. Smält smöret i en kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun, får en nötaktig doft och har en temperatur på 155 grader. Häll upp smöret inklusive bottensatsen i en värmetålig skål så att det inte fortsätter att brynas, och låt svalna. Vispa i florsocker, lönnsirap och nästan all mjölk till en slät kräm. Tillsätt eventuellt pyttelite mer mjölk för att få en krämig konsistens. Spritsa krämen på muffinsen.
125 g smör
1 ½ dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
en nypa salt
2 ägg
1 dl filmjölk
1/2 äpple
FROSTING
100 g smör
4 dl florsocker
2 msk lönnsirap
ca 2 msk mjölk