back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lingon- och äppelchutney med apelsin

  • ca 8 dl

Vi älskar chutneys då det finns många olika goda variationer man kan göra på säsongens frukt och bär – som t ex denna lingonchutney med äpple, kanel och apelsin. För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutneyn helst stå till sig i några veckor innan den äts. Lingon- och äppelchutney är en god tillbehör både till grillat, söndagssteken och köttbullarna istället för lingonsylt. Eller varför inte till en riktigt »stinky« ost på ostbrickan?

Hur

Gör så här

1.

Skala och hacka rödlöken och äpplen.

2.

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp.

3.

Rör tills sockret har lösts upp.

4.

Låt sjuda utan lock tills blandningen tjocknar, i cirka 1 timme.

5.

Rör om då och då.

6.

Smaka av med salt.

7.

Fördela chutneyn i varma, väl rengjorda burkar.

8.

Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna. Förvara den mörkt och svalt.

9.

Oöppnad burk med chutney håller i minst 6 månader i kylen.

Ingredienser

Ingredienser

00 g lingon

1 rödlök

200 g äpplen (skalad och tärnad)

1 dl äppelcidervinäger

ca 2 1/2 dl strösocker

1 dl russsin

1/4 tsk malen kryddnejlika

1 msk riven färsk ingefära

rivet skal och saft från 1/2 apelsin

1 stång kanel

salt