Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vatten och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt mjöl, salt, olivolja och honung. Rör om med en stor sked. Degen ska vara lös.
Ett snabbt och enkelt knådfritt bröd som blir riktigt gott. Här gör vi det i en gjutjärnspanna då den fördelar värmen effektivt när brödet gräddas. Dessutom är det fint att servera brödet i den. Det går dock utmärkt att även grädda i en vanlig bakform.
1.
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vatten och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt mjöl, salt, olivolja och honung. Rör om med en stor sked. Degen ska vara lös.
2.
Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 45 minuter eller tills degen har dubblat i storlek.
3.
Olja in en gjutjärnspanna.
4.
Häll över degen i pannan.
5.
Låt jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.
6.
Värm ugnen till 200 grader.
7.
Ringla lite olja på degen och strö över flingsalt.
8.
Grädda mitt i ugnen i 40 - 45 minuter.
25 g jäst
4 ½ dl vatten
520 g vetemjöl special
½ msk salt
3 msk olivolja
1 msk honung
till garnering Flingsalt