back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Friterad manchego med maskros- och granskottsgelé

  • 4 - 6 portioner

Maskros- och granskottsgelé har en svag smak av skog och honung - och passar perfekt med vällagrad och smakrik ost.

Maskros är en av våra vanligaste ”ogräs” där både blommor, knopp, blad och rot går att äta. Späda blad kan användas som sallad, knopparna kan läggas in som kapris och på blommorna kan man göra bl a saft och sylt.

Granskott, när späda, har en syrlig citrussmak och passar perfekt för att pickla, sylta eller göra sirap utav. Välj de som är små och ljusgröna. Tänk på att plocka granskott ingår inte i allemansrätten.

Foto Lisa Björner


 

    Hur

    Gör så är:

    1.

    Marmelad: Skölj maskrosblomblad och granskott noggrant. Koka upp vattnet och häll det över blombladen och granskotten. Låt dra i ca 20 minuter.

    2.

    Sila ner vätskan i en kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt med baksidan av en sked. Tillsätt socker och citronskal och låt koka upp. Låt sjuda i ca 30 sekunder. Ta bort kastrullen från värmen. Häll upp gelén på en väl rengjord och varm glasburk. Förslut och förvara svalt.

    3.

    Friterad manchego: Skär osten i skivor. Vispa upp ägget lätt. Vänd osten i mjöl, ägg och sist i ströbröd. Se till att de är ordentligt täckta.

    4.

    Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Fritera osten tills den är gyllene.. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt med gelén.

    Ingredienser

    Ingredienser

    300 g manchego eller annan vällagrad ost

    1 ägg

    1 dl vetemjöl

    2 dl ströbröd

    olja till fritering

    Maskros- och granskottsgelé

    3 dl vatten

    4 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)

    2 dl späda granskott

    3 dl Dansukker Gelésocker Multi

    1 tsk rivet citronskal