Värm ugnen till 250 grader.
Detta recept är ett favorit i repris! Och varje gång jag lagar den drömmer jag mig bort till den våren när jag fyllde 45 år och Henrik överraskade mig med en resa till Köpenhamn. En av de många restauranger som vi besökte hette Paté Paté och där åt vi en fantastisk rätt med burrata och rostad paprika. Den rätten inspirerade mig att skapa denna rätt – där jag har lagt till en krämig tahinisås och rostade pinjenötter
1.
Värm ugnen till 250 grader.
2.
Dela och kärna ur paprikan.
3.
Lägg den med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
4.
Grilla den i ugnen i cirka 25 minuter tills den blir brunsvart.
5.
Lägg paprikan i en plastpåse och knyt om.
6.
Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet.
7.
Skär i strimlor.
8.
Vispa ihop ingredienserna till såsen.
9.
Tillsätt lite vatten för en rinnigare konsistens.
10.
Lägg upp två burrata på ett fat tillsammans med den rostade paprikan.
11.
Ringla över tahinisåsen och strö över pinjenötter.
12.
Salta och peppra.
2 burrata
2 – 3 paprika (rött, orange eller gul – gärna blandade)
3 msk pinjenötter
flingsalt och svartpeppar
4 msk tahini
1 tsk färskpressad citron
ca 1-2 tsk honung
en nypa salt
lite vatten
Tahini kan skilja sig åt smakmässigt mellan olika märken. Vi brukar köpa tahini antingen från asiatiska eller mellanöstern-livsmedelsbutiker och de är garanterat goda. Men i vanliga livsmedelsbutiker kan vi rekommendera Sevan eller Zeinas. (Obs – på asiatiska livsmedelsbutiker finns även kinesisk sesampasta och det smakar inte som tahini).