back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Benmärgsburgare

En läcker benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw. Serveras med goda chips.

    Hur

    1.

    Värm ugnen till 200 grader. Lägg märgbenen på en plåt och grilla i ugnen i ca 20 minuter. Låt märgen svalna till rumstemperatur. När märgen har stelnat, gröp ur den och lägg på ett fat. (Behåll den helst hel). Ställ märgen i kylen tills den stelnar ordentligt.

    2.

    Salta och peppra färsen och rör försiktigt. Tag märgen från kylen. Tag 1/4 av färsen och forma runt en bit märg. Försök att platta till biffen så mycket som möjligt – utan att märgen sipprar ut. Gör likadant med resterande köttfärs. Salta och peppra biffarna.

    3.

    Grilla biffarna några minuter på varje sida på grillen. Vi brukar börja med att lägga lite folie på gallret som biffarna får ligga på. Sista minuten lägger vi dem direkt på gallret.

    4.

    Servera biffarna på brioche-hamburgarbröd med lite amerikansk senap och karamelliserad lök. Servera fänkåls-slaw och chips bredvid.

    5.

    För att karamellisera lök: Skala och finhacka löken. Stek den på låg värme i olja i cirka 10 minuter. Rör ner farinsocker och balsamvinäger. Fortsätt att steka över låg värme i 1 – 2 timmar eller tills löken karamelliseras och får färg. Om den blir torr kan du tillsätt någon matsked vatten medan den steks. Låt löken svalna.

    6.

    För att göra fänkåls-slaw: Strimla fänkålen fint. Skala, kärna ur och riv äpplet. Blanda fänkål och äpple med övriga ingredienser.

    7.

    Lägg gärna på en skiva vällagrad cheddarost, precis när burgaren är färdiggrillad.

    Ingredienser

    ca 1 kg högrevsfärs

    4 st märgben

    efter smak salt

    efter smak peppar

    4 st hamburgarbröd

    1 kg gula lökar

    3 msk olivolja

    2 tsk farinsocker

    2 msk balsamvinäger

    1 stor fänkål

    1/2 äpple

    skal från 1/2 apelsin

    1/2 dl majonnäs

    1/2 dl crème fraiche

    1-2 tsk äppelcidervinäger