back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Babka med grönkåls­pesto

  • ca 10 skivor

Babka är ett sött judiskt bröd som traditionellt fylls med t ex choklad. Här har vi gjort en matigare variant och fyllt med grönkålspesto. Babkan är godast nygräddad, men är även ljuvlig dagsgammalt, om man t ex rostar den eller steker i lite smör.

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen ner i en bunke.

2.

Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt nästan allt mjöl, salt och socker.

3.

Knåda degen i en köksassistent eller för hand tills degen går ihop. Klicka ner smöret lite i taget och arbeta degen i ytterligare ca 10 minuter, tills allt smör är inknådad i degen. Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs – dock ska degen vara lite kletig.

4.

Lägg degen i en oljad bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme eller tills den har dubblat i storlek.

5.

Grönkålspesto: Riva av bladen från den grova mittstjälken. Mixa alla ingredienser förutom oljan. Häll ner oljan i en tunn stråle och fortsätt mixa under tiden. Smaka av med salt och peppar.

6.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform, ca 1 ½ liter.

7.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Bred peston jämt över degen.

8.

Rulla ihop från kortsidan. Dela rullen på längden med en vass kniv. Lägg de två längderna som ett kryss med den skurna delen uppåt. Snurra de två övre delarna två varv runt varandra. Nyp ihop ändarna och vik in under limpan. Gör likadant med den undre delen. Försiktigt lägg ner limpan i formen.

9.

Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

10.

Pensla limpan med äggula- och vattenblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills en innertemperatur av 95 grader. Håll koll på brödet så att det inte bränns. Om det börjar få för mycket färg, täck med lite folie.

11.

Ta ut babkan ur ugnen och låt svalna något. Stjälp sedan ut den på ett galler för att svalna helt.

Ingredienser

Ingredienser

25 g jäst

1 ½ dl mjölk

2 ägg

ca 7 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk strösocker

100 g, rumsvarmt smör

Grönkålspesto

25 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl, hårt packad basilika

½ dl pinjenötter

50 g Västerbottensost

½ dl olivolja

salt

peppar

1 äggula + 1 msk vatten