Välj mogen frukt (men aldrig fallfrukt) och skär bort skadade delar. Skölj frukten noggrant. Ta bort eventuella kärnor.
Att göra hemgjorda äppelchips är enkelt och kostnadseffektivt. Välj mogna äpplen och skär dem i jämnstora skivor. Torka dem i ugnen eller med en torkapparat tills de blir krispiga eller sega. Smaksätt med kanel eller kardemumma och förvara i en lufttät behållare. Äppelchipsen kan även smulas ner i müsli för extra smak och dekoration.
1.
Välj mogen frukt (men aldrig fallfrukt) och skär bort skadade delar. Skölj frukten noggrant. Ta bort eventuella kärnor.
2.
Skär frukten i jämnstora skivor så att de torkar lika fort.
3.
Vill du ha »krispigare« frukt ska du skära den så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.
4.
Vill du ha frukt med segare konsistens skär du den i lite tjockare skivor.
5.
Vill du bevara färgen på äpplena kan du blötlägga dem i färskpressad citronsaft utblandad med lika delar vatten i cirka 10 minuter. Om du tycker att citronen gör frukten för sur kan du tillsätta lite florsocker i citronsaften.
6.
Smaksätt gärna med kanel eller kardemumma.
7.
Torka av frukten innan du ställer in den i ugnen/torken.
8.
När frukten ska torkas i ugnen kan den antingen läggas på bakplåtspapper eller silpat på en plåt eller direkt på ett ugnsgaller. Lägg endast ut ett lager, utan att frukterna rör vid varandra.
9.
Torka i ca 75 grader och rotera plåtarna då och då. Större frukter kan vändas en gång under torkningstiden.
10.
Torka till önskad konsistens – krispigt torr eller »tuggig«. Räkna med att det tar minst 2 timmar.
11.
Om du använder en torkapparat följer du bruksanvisningen till den.
12.
Torkad frukt förvaras i en lufttät påse eller burk i rumstemperatur. Om det bildas imma i behållaren är frukten inte torr nog och kan börja mögla. Hållbarheten beror på hur torkad den är. Eftersom frukten krymper när den torkar blir det inga stora mängder – därför brukar i alla fall vi äta upp torkad frukt omgående! Annars kan den förvaras i veckor upp till flera månader.
mogen frukt
skadade delar
kärnor
färskpressad citronsaft
vatten
florsocker
kanel
kardemumma