back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ägg Benedictepaj med sparris och hollandaisesås

  • 10 - 12 bitar

Här har vi tagit inspiration från den klassiska brunchrätten ”Ägg Benedicte” genom att göra en paj med ägg och skinka för att sedan servera hollandaise och sparris till.

Foto: Helen Pe

    Hur

    Gör så här:

    1.

    Arbeta ihop smör, vetemjöl, salt och vatten för hand eller i en matberedare. Överarbete inte degen. Tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.

    2.

    Värm ugnen till 200 grader. Nagga botten på pajen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut ur ugnen.

    3.

    Under tiden, vispa ihop ägg, grädde och mjölk till fyllningen. Rör ner ost och skinka och smaka av med salt och peppar. Häll ner i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20 - 25 minuter.

    4.

    Gör hollandaisesåsen under tiden. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan. Vispa samman äggulor och vatten i en liten rostfri skål. Placera skålen över ett hett vattenbad och vispa äggsmeten tills den tjocknar. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa ner det smälta smöret (utan bottensatsen) i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen blir tjock och porös. Smaka av med citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar. Lägg ett lock på kastrullen och håll såsen ljummen till servering.

    5.

    Skär sparrisen i tunna slantar. Förväll i saltat vatten i ett par minuter.

    6.

    Servera pajen med sparris och hollandaisesås.

    Ingredienser

    Ingredienser

    1 knippe sparris

    Pajdeg

    125 g smör, kallt

    3 dl vetemjöl

    ¼ tsk salt 

    1 msk iskallt vatten

    Fyllning

    4 ägg

    2 dl vispgrädde

    1 dl mjölk

    200 g riven ost

    100 g rökt skinka, strimlad

    salt och svartpeppar

    Hollandaisesås

    250 g smör

    3 äggulor

    2 msk vatten

    2–3 tsk pressad citron

    en nypa cayennepeppar

    salt och vitpeppar