back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjorda hamburger­bröd

  • 8-10 bröd

Även om det numera finns en hel del goda hamburgarbröd att köpa i affären – så är det ju ändå alltid godast när man bakar egna. Det perfekta hamburgerbrödet ska komplet­tera köttet och suga upp köttsaften utan att bli svampigt. Varsågod – receptet på just ett sådant får ni här. Har ni gott om tid rekommenderar vi att inte värma degvätskan och istället låta degen jäsa lite längre. Har ni verkligen gott om tid kan ni låta degen jäsa i kylskåpet över natten – så att smakerna verkligen hinner utvecklas

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig.

2.

Tillsätt ägg, olja, honung och salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin (i 10 minuter) eller för hand (i 20 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs.

3.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

4.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8–10 bitar. Forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 1 1⁄2 timme. Platta till bullarna lite försiktigt efter halva tiden.

5.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla bröden antingen med smält smör eller med ägg blandat med vatten. Strö eventuellt sesam- eller vallmofrön över de bröd som har penslats med ägg.

6.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Pensla bröden som har penslats med smör med ytterligare lite smör. Låt bröden svalna på galler.

7.

Frys in de som inte ska ätas direkt. I frysen håller de i upp till 1 år. Tina hamburgerbröden i påsen.

Tips!

1.

Byt ut 150 g av vetemjölet mot rågmjöl eller grahamsmjöl så blir det ett lite grövre hamburger­bröd.

Ingredienser

Ingredienser

25 g färsk jäst

2 1/2 dl mjölk, 3 %

1 ägg

1/2 dl rapsolja

1-2 msk honung

1 tsk salt

390-420 g vetemjöl special (6.5 - 7 dl)

50 g smält smör eller 1 ägg + 1 msk vatten

sesamfrön eller vallmofrön