
En klassisk hemgjord nyponsoppa som kan göras antingen med färska nypon eller med nyponskalsmjöl. Servera gärna med mandelbiskvier. Receptet hittar ni här!
Antal: 7 – 10 dl portioner
Ingredienser:
- 7 dl färska nypon
- 1 ½ liter vatten
- 1 – 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ msk potatismjöl + lite kallt vatten
- 6 dl kallt vatten
- ½ dl nyponskalsmjöl
- 1 msk potatismjöl
- 2 – 3 msk rårörsocker
Gör så:
- Skölj nyponen och ta bort blomfästet. Lägg nypon och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills nyponen är mjuka, i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa nyponen med stavmixer. Sila ner massan i en ren kastrull genom en finmaskig sil eller silduk. Tillsätt socker efter smak. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner i soppan. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Soppan kan ätas varm eller kall
- Häll vattnet i en kastrull. Blanda nyponskalsmjöl och potatismjöl. Vispa ner blandningen i vattnet. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Tillsätt socker efter smak. Soppan kan ätas varm eller kall.
- I kylen håller sig nyponsoppan i 4 – 5 dagar, i frysen i flera månader


