Baba ganoush toppad med furikake

Här blandar vi mellanöstern med det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från mellanöstern. 
All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att t ex strö över ris, grönsaker eller fisk.

Helen Pe

Baba ganoush toppad med furikake
ca 5 dl

800 g aubergine (ca 3 stycken)

2 msk tahini (sesamfröpasta)
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citron
1 tsk salt
En nypa svartpeppar



Furikake
1 dl vita och/eller svarta sesamfrön
3 ark nori (sjögräs)
1 1/2 msk flingsalt

För att göra furikake, rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder norin till mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med salt och sesamfröna.

Värm ugnen till 225 grader. Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg på en bakplåt, täckt med folie. Grilla i ugnen i 25–30 minuter, eller tills de blir mörka och nästan bränt. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna. Halvera auberginerna och gröp ur köttet. Låt rinna av i en nätsil. Lägg i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med t ex pitabröd.