Nässelrisotto
Vi fortsätter på temat ”ogräs” från igår. Jag fortsätter att skörda allt vilt som min trädgård erbjuder så idag blir det en nässelrisotto.
Att tänka på när du plockar nässlor!
– Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
– Använd handskar när du plockar nässlor. Plocka helst bara bladen.
– Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
– De kan förvällas, frysas in eller torkas.
– Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm
Lisa Björner
Nässelrisotto
a 4 portioner
1 schallotenlök
1 msk smör
3 – 4 msk olivolja
4 dl arborio- eller carnaroliris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
1 dl hackade och förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
ca 2 1/2 dl riven parmesan
salt och peppar
olivolja av god kvalité
kryddgrönt
Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnadkastrull, utan att löken tar färg. Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter. Sänk värmen något, tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har endast lätt tuggmotstånd.
Rör ner de förvällda nässlorna och parmesanosten. Låt risotton vila några minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, ringla över lite olivolja, toppa med parmesan och garnera med kryddgrönt. Servera direkt!