Nässelrisotto

Vi fortsätter på temat ”ogräs” från igår. Jag fortsätter att skörda allt vilt som min trädgård erbjuder så idag blir det en nässelrisotto.

Att tänka på när du plockar nässlor!
– Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
–  Använd handskar när du plockar nässlor. Plocka helst bara bladen.
– Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
–  De kan förvällas, frysas in eller torkas.
– Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm

Lisa Björner

Nässelrisotto
a 4 portioner

1 schallotenlök
1 msk smör
3 – 4 msk olivolja
4 dl arborio- eller carnaroliris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
1 dl hackade och förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
ca 2 1/2 dl riven parmesan
salt och peppar

olivolja av god kvalité
kryddgrönt

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnadkastrull, utan att löken tar färg. Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter.  Sänk värmen något, tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.

Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har endast lätt tuggmotstånd.

Rör ner de förvällda nässlorna och parmesanosten. Låt risotton vila några minuter under lock.  Smaka av med salt och peppar. Vid servering, ringla över lite olivolja, toppa med parmesan och garnera med kryddgrönt. Servera direkt!

0
1

Broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav

Det går långsamt i trädgården. Ja, dvs för allt jag har planterat. Ännu så är det endast små späda blad som syns försiktigt kika upp ur jorden. Ogräs däremot. Det finns det minsann gott om. Nässlor, kirskål och löktrav frodas för fullt där det ska egentligen växa stäppsalvia, funkia, daggkåpa, stjärnflocka och andra vackra perenner.  Men jag försöker ha en positiv inställning till dessa invasiva små växter.  Försöker att inte se ogräs som en otäck fiende utan snarare som att ha ett skafferi precis utanför dörren – ett skafferi av gratis, nyttigt och goda gröna delikatesser. Idag har jag därför kokat en broccolisoppa i vilken jag har slängt ner just lite nässlor, löktrav och kirskål. Har du inte (o)turen att ha alla tre ogräs i din trädgård så går det förstås bra att ta det du har. Läs gärna tipsen i slutet av inlägget när det gäller att laga mat med ogräs. /Monica

Krämig broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav
ca 4 portioner

1 gul lök
1 vitlök
ca 500 g broccoli
3 potatisar
2 msk olivolja
ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 liter nässlor, kirskål och/eller löktrav
ca 1 dl crème fraîche

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och skär/bryt broccolin i bitar.


Rensa och skölj ogräset. Fräs lök i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt broccoli, potatis och fräs i några minuter.  Tillsätt buljong och koka upp. Låt koka i 10-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Rör ner ogräs, låt koka i ca 1 minut och kör sedan soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät. Rör i crème fraîche, värm soppan lite till och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om så önskas

Att tänka på när du tillagar och äter ogräs!
– Plocka inte ogräs invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
– Använd handskar när du plockar nässlor.
– Rensa och skölj ogräset noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
– Plocka bladen när de är späda.
– Plocka endast om du till 100% är säker på att det är ätbart.

0
9

Grillade melanzane parmigiana-mackor

Detta är en mack-variant av den kända italienska melanzane alla parmigiana.  Se till att ha några servetter till hands då denna macka är härligt mojsig och kladdig.

Lisa Björner

Grillade melanzane parmigiana mackor
4 mackor

1 aubergine
2 tsk salt
8 skivor vitt bröd
2 mozzarella, skivad
50 g parmesan, riven
1 kruka basilika
olivolja till pensling

Tomatsås
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/4 tsk torkad oregano
1/4 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar

Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Salta auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.

Tomatsås: Skala lök och vitlök och finhacka. Stek i olja i några minuter i en kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker och kryddorna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Pensla med olivolja. Grilla auberginen tills den är genomstekt. Grilla brödskivorna tills de får fina grillränder.

Varva tomatsås, aubergine, basilikablad, mozzarella och parmesan mellan två brödskivor.

Vill man att mozzarellan ska smälta lite kan man ställ tillbaka mackorna på grillen och värma över indirekt värme i några minuter.  Skär i trekanter. Fäst gärna ihop med en grillpinne eller tandpetare. Servera direkt.

Receptet skrev vi ursprungligen för tidningen Allt om mat.

0
2