back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord ricotta

 • ca 450 g

Den italienska färskosten ricotta görs genom att hetta upp vasslen som blir över vid tillverk­ningen av ost. »Ricotta« betyder just koka om. Eftersom det går åt rätt stora mängder vassle för att göra ricotta, och det är kanske inte så många som ystar egen ost, är det tur att det finns »fusk­ recept« som detta–som vi tycker ger ett bra resultat.

Receptet kommer från vår bok "Laga Mat Från Grunden"

  Hur

  1.

  Blanda mjölk, grädde och salt i en kastrull. Värm långsamt på låg värme till cirka 85 grader, det tar cirka 20 minuter. Rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten av kastrullen.

  2.

  Blanda citronsaft och ättiksprit och häll långsamt ner det i gräddmjölken under noggrann omrörning. Fortsätt att röra tills det bildas en ostmassa som separerar sig från vasslen. Om det inte händer kan man tillsätta lite mer ättiksprit, 1⁄2 tsk åt gången, och vänta i 2–3 minuter tills konsistensen känns bra.

  3.

  Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5–10 minuter.

  4.

  Häll upp massan i ett durkslag klätt med ostduk eller dubbla lager silduk. Knyt ihop ändarna på duken. Häng upp och låt rinna av i 10–30 minuter, tills konsistensen känns bra. Ju längre man låter massan rinna av desto »torrare« blir ricottan. Man kan också låta den rinna av i en ostform.

  5.

  I en ren och tättslutande burk i kylen håller ricottan i upp till 1 vecka.

  Ingredienser

  Ingredients

  2 liter mjölk, 3 %

  3 dl vispgrädde, 40 %

  1/2 – 1 tsk salt

  2 msk färskpressad citronsaft

  1 tsk ättiksprit, 12 %

  ca 1 tsk salt