ANNONS

Hemgjord tonicvatten

/

Idag bjuder vi på ett recept från vår bok Laga mat från grunden med systrarna Eisenman. Vad sägs om att göra egen tonicsyrup? Vi kan lova att dina gäster blir sjukt imponerad när de bjuds på en gin&tonic med hemgjord tonicvatten. Dessutom är det en rolig present att ge bort. För att inte tala om hur gott det är. Tonicvatten, kanske mest känt som groggvirke till gin & tonic, är en bitter och något söt kolsyrad dryck. Den bittra smaken kommer från kinabarken. Tonicvattnet kommer ursprungligen från det koloniserade Indien där en brygd på kinabark dracks av engelsmännen som skydd mot malaria. Den bittra smaken gjorde att man tillsatte socker och sodavatten – och så småningom även gin för att göra den mer lättdrucken.

Under tiden som vi skrev boken så gjorde jag och min mor en liten smaktest utav vår egna hemgjorda tonic – tillsammans med (utan att nämna några märken) den mest kända tonicvatten samt den mest hippa tonicvatten som finns på marknaden. Kan säga att vi var både överens att vår eget vann överlägset. Det är inte ofta man står och sippar gin&tonic med sin mor en måndagsmorgon… /Monica

Tips! Kinabark kan hittas i diverse hälsokostbutiker eller, bor man i Stockholm, på Stockholms Æter & Essence-fabrik. Det finns även en mängd olika nätbutiker som säljer det.

Hemgjordtonic

Helen Pe

Tonicsyrup
ca 1 liter

1 liter vatten
skal (i breda strimlor) från 3 citroner
skal (i breda strimlor) från 2 lime
skal (i breda strimlor) från 1 grapefrukt
skal (i breda strimlor) från 1 apelsin
75 g citrongräs, finhackat
½ dl citronsyra
20 g kinabark
8 kryddpepparkorn
¼ tsk kardemummakärnor
½ kanelstång
1 stjärnanis
1 tsk torkad lavendel
en nypa salt
Sockerlag
6 dl strösocker
3 dl vatten

Blanda alla ingredienserna utom sockerlagen i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda med ett lock på glänt i cirka 15 minuter. Låt svalna och häll sedan upp allt i en glas- eller plastbehållare med lock. Låt stå i kylen i 2 dygn. Skaka på burken då och då.

Sila bort kryddorna genom en finmaskig sil. Sila sedan ytterligare en gång genom ett kaffefilter eller flera lager silduk. Med ett kaffefilter blir sirapen något klarare men den tar längre tid att sila. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Koka upp och rör om tills sockret har smält. Låt svalna. Blanda sockerlagen med vätskan. Vill man ha en mindre söt tonic kan man ta lite mindre sockerlag.

Vid servering, blanda tonicsirapen med kolsyrat vatten efter smak. Drick den gärna kall med mycket is.

Receptet kommer från vår bok
Laga mat från grunden med Systrarna Eisenman

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00