back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pretzel Bites

 • ca 50 stycken

När vi besöker New York (eller mellanlandar på någon tysk flygplats) så unnar vi alltid oss en Pretzel. Detta recept är en lekfull variant på pretzels och passar utmärkt att servera som snacks – t ex till fredagsmyset!

Receptet kommer från vår bok Systrarna Eisenmans mingelmat

  Hur

  Gör så här

  1.

  Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och ägg, olja, salt och socker. Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet om det behövs. Täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.

  2.

  Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Rulla varje bit till en längd, cirka 1 cm tjock, och skär längderna i små bitar, cirka 1 ½ cm långa. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.

  3.

  Värm ugnen till 225 grader. Koka upp vattnet i en stor kastrull och lös upp bikarbonaten. Doppa försiktigt ner några degbitar åt gången med hjälp av en hålslev. Ta upp dem direkt, låt rinna av och lägg tillbaka på bakplåtspappret.

  4.

  Blanda uppvispat ägg och vatten. Pensla brödbitarna med blandningen och strö på valfri krydda, frön eller salt. Grädda i ugnen i cirka 12 minuter.

  Tips!

  1.

  Servera gärna med amerikansk senap (Yellow Mustard) att doppa i! Eller ännu godare – blanda senapen med lite honung!

  Ingredienser

  Ingredienser

  25 g jäst

  1 ½ dl vatten

  1 litet ägg

  1 msk olja

  ½ tsk salt

  1 tsk strösocker

  3-4 dl vetemjöl

  1 dl vatten

  2 msk bikarbonat

  1 ägg

  1 msk vatten

  Smaksättning

  herbes de provence, lättkrossade kummin- och fänkålsfrön,

  sesamfrön, vallmofrön, grovt salt