ANNONS
Integritet på Tailsweep

Challah

/

Bröd

,

Challan är ett typisk judiskt bröd som äts till Sabbat och andra stora högtider – förutom Pesach (Påsk) då man äter ojäst bröd.  Vi har många varma barndomsminnen från när vi åt det hemma hos vår farmor ”Bubby”. Tipset att tillsätta lite vaniljsocker har vi fått från vår väninna Nina vars farmor hade det som sin hemliga trick för att få sin challah extragod. Challah kännetecknas av att den är flätad och har samma luftiga konsistens som t ex brioche. Nybakad är den helt ljuvlig. Dagsgammal är den perfekt att rosta eller använda till t ex fattiga riddare.

Matstylist Monica Eisenman


Monica Eisenman håller ett challahbröd framför sig

Lisa Björner


Monica Eisenman strör mjöl över en deg

Lisa Björner


Challah

1 limpa

25 g jäst
2 ½ dl vatten
10 – 11 dl mjöl (600 – 660 g vetemjöl)
½ dl strösocker
2 msk honung
2 tsk salt
3 ägg
1 äggula
½ dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker

1 äggula + 1 msk vatten
3 msk vallmofrön

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blanda för hand i ca 10 minuter eller i en köksassistent i ca 5 minuter till en smidig deg, Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs.

Lägg degen i en oljad bunke, Täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Efter halva tiden, vänd på degen i bunken och tryck ner på degen med handflatan för att pressa ur luften. Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik. Vrid på bunken 90 grader och upprepa proceduren med at vika och trycka ur luften. Vänd på degen, så skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan. Täck med plastfolie igen och låt fortsätta jäsa i ytterligare en timme.

Dela upp degen i 4 lika stora delar. Pressa ut degen med fingertopparna så att den bildar en rektangel, ca 1 cm tjock. Vik in den övre långsidan mot mitten. Gör sedan likadant med den undre långsidan så att du får en cylindrisk form. Lägg skarven nedåt. Gör likadant med de andra delarna. Täck med plastfolie så att de inte torkar ut. Låt vila i 15 minuter.Ta varje del och rulla till en ca 30 cm lång rulle. De får gärna smalna av lite mot änderna. Lägg rullarna som en solfjäder så att de går ihop längst upp. Tryck till lite så att de håller ihop.

Fläta rullarna. När du har flätat hela limpan, nyp ihop änderna nedtill. Vik sedan försiktigt in toppen och botten, där du har nypt ihop limpan, för att få en fin form. (Googla”braiding challah” så hittar du flera instruktionsvideos på hur du ska enkelt fläta brödet). Lägg limpan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med oljad plastfolie och låt jäsa i 1 ½ – 2 timmar, tills att limpan är stor och puffig.Värm ugnen till 200 grader. Pensla limpan med äggula- och vattenblandningen.  Strö över vallmofrön. Ställ plåten som limpan ligger på, på en annan plåt (så att limpan inte blir bränd under). Grädda i den nedersta delen av ugnen i ca 30 minuter, eller till en innertemperatur av 87 grader. Håll koll på brödet så att den inte bränns. Om den börjar få för mycket färg, täck den med lite folie.  Låt challan svalna på ett galler.

4

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00