Snart är säsongen för citrus över så vi passar på att frossa i dem på alla möjliga sätt. Bland annat gör vi en riktig mumsig marmelad med både vanliga apelsiner och blodapelsin! Lisa gillar sin marmelad med mindre apelsinbitar medan Monica gillar sin med större bitar. Oavsett så är det makalös gott på en rostmacka med extra mycket smör.

Apelsinmarmelad och blodapelsinmarmelad

BLODAPELSIN- OCH APELSINMARMELAD

1 ½ kg apelsiner eller blodapelsin
1 ½ liter vatten
2 1/3 liter strösocker (2 kg)
15 g citronsyra (1 msk)

Rengör apelsinerna väl med en borste i varmt vatten. Skär apelsinerna i fyra delar och plocka ur kärnorna. Lägg kärnorna i en lite knyte gasväv eller silduk. Bind ihop med ett snöre. (Kärnorna är rika på pektin som gör så att marmeladen får en naturlig geléaktig konsistens.) Skiva apelsinerna i så tunna skivor som möjligt. Om man vill ha mindre bitar apelsin i sin marmelad kan man hacka skivorna.

Lägg frukt, knytet med kärnor och vatten i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock på medelvärme i ca 45 minuter. Ta upp kärnorna. Tillsätt socker, lite i taget under omrörning. Låt koka kraftigt utan locka i ca 20-25 minuter. Skumma av.

Gör ett marmeladprov genom att hälla 1 msk marmelad på en assiett och ställ in i kylskåpet i några minuter. Dra sedan ett streck med en sked mitt i massan. Flyter den inte ihop utan strecket kvarstår, är marmeladen färdig. Om den rinner ihop, koka marmeladen i några minuter till och gör om provet.

Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och blanda ner med resten av marmeladen.

Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut med lock när marmeladen har kallnat. Förvara svalt och mörkt.

.

  1. Mia skriver:

    Hej! En liten synpunkt. Jag har alltid heta burkar som jag hällt kokande vatten i först och sedan skruvat på locket. Låt det stå i ca 5 min eller tills marmeladen är klar.. Skruva av locket, häll av vattnet, häll i marmeladen och skruva sedan på locket direkt. Då kommer det att efter en stund ”ploppa” till och man har fått vakuum i burkarna. I och med att man har kokande vatten i burkarna, så får man dem ju steriliserade också och så håller marmeladen lätt i ett år utan att behövs stå kallt. Med vänlig hälsning, Syltmajan Mia

    1. Tack Syltmajan Mia för tipset! : )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..