ANNONS

Grundrecept på tomatsås + 10 förslag på maträtter

/

De flesta är nu tillbaks till vardagen efter julledigheten. Och det betyder även tillbaks till rutiner och den ständiga frågan – vad ska vi äta till middag ikväll? Matlagningen på vardagarna kan vara en pussel att få ihop – så känner även vi rätt ofta. Många vill gärna äta bra hemlagad mat utan snabba genvägar med helfabrikat, men ibland räcker inte tiden till. Då har vi ett jättebra tips på vad vi brukar göra – tillaga en storkok tomatsås från grunden.

Tomatsås är basen till så många goda rätter. Och det tar verkligen inte så mycket längre tid att göra storkok när man ändå håller på. Frys in i mindre förpackningar så har man grunden till flera snabba och goda middagar! Dessutom är det billig mat – som passar särskilt bra nu under oxveckorna! 🙂

Le creuset gryta med tomatsås
Vi brukar använda sardellcréme i våra tomatsåser. Sardeller är bärare av den femte smakgrunden umami vilket tillför en djup och mustig smak och sälta i såsen. (Men det går förstås bra att utesluta ifall man vill göra såsen helt vegetarisk). Hela tomater på burk, helst San Marzano tycker vi är godast. San Marzano tomater är kända för sin intensiva sötma och koncentrerad smak. Vill man ha en slätare konsistens, kör med mixerstaven när tomatsåsen har sjudit färdigt.

Tomatsås
ca 2 1/2 liter

4 gul lök
5-6 vitlöksklyftor
3-4 msk olivolja
6 burkar krossade tomater á 400 g (alt. passerade eller hela tomater)
1 dl tomatpuré
3 lagerblad
2 msk strösocker
2 tsk torkad oregano
2-3 msk köttfond (alt grönsaksfond)
1 1/2 msk sardellcrème (eller 1 sardellfilé, finhackade)
salt och svartpeppar

Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i ca 5 minuter utan de tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker, fond och sardellcrème. Koka upp och låt puttra i ca 30-40 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Låt svalna helt och frys in i mindre portioner. Kom ihåg att skriva på mängd och datum!


Här är några förslag på hur tomatsåsen kan användas:

Klassisk Spaghetti med tomatsås – blanda såsen med kokt spaghetti. Toppa med massor av riven parmesan och hackad färsk basilika.

Pasta all’Arrabiata – tillsätt chiliflingor efter smak. Servera med pasta.

Köttfärsås – tillsätt stekt köttfärs och färsk basilika.

Marockansk kikärtsgryta – smaka av med spiskummin, malen koriander, kanel och sambal oelek och tillsätt kikärtor, morötter, palsternacka och torkade aprikoser. Servera med bulgur eller couscous.

Chili sin carne (dvs utan kött…) – smaka av chilipulver, paprikapulver, ev. cayennepeppar och tillsätt kidneybönor, svarta bönor och majs.  Servera med ris, alt nachos, gräddfil, färsk koriander, picklad rödlök och sallad.
(Vill man ha chili con carne, tillsätt stekt köttfärs.)

Pizzasås – purera till en slät sås.

Tomatsoppa med grönsaker, vita bönor och pasta– späd med buljong och tillsätt önskad grönsaker (kål av dess sorter älskar vi”), canellinnibönor och små pasta.

Huevos Rancheros – tillsätt grillad paprika, finhackad chili och färsk koriander. Servera med stekt ägg.

Lasagne – använd som sås till lasagne. Tillsätt hackad färsk basilika.

Schatshuka – här hittar ni recept!

0
6

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00