Vegetarisk smördegsinbakad svamppaté med timjan

Idag bjuder vi på en vegetarisk smördegsinbakad svamppaté som passar perfekt på julbordet.

Vegetarisk smördegsinbakad smamppaté på en marmor skärbräda omringad av färsk svamp, granris, timjan och kottar

Foto: Ulrika Ebklom

Smördegsinbakad svamppaté
12 -15 skivor

1 kg färsk svamp
1 gul lök

3 msk olivolja
1 dl ströbröd
5 ägg
1 tsk timjan
1 dl
vispgrädde
salt och
svartpeppar

ca 425 g smördeg
1
ägg till pensling

Värm ugnen till 175 grader.

Rensa svampen. Finhacka löken. Värm oljan i en stekpanna och fräs löken i några minuter. Tillsätt svampen och fräs i ytterligare några minuter. Låt svalna. Kör svampen till en finhackad röra i en matberedare. Tillsätt sedan ägg, ströbröd och timjan. Kör i ca 30 sekunder. Tillsätt till sist grädden och kör i ytterligare några sekunder tills allt är välblandat. Smaka av med salt och peppar.

Om smördegen inte redan är utkavlad, kavla ut den något. Klä en avlång bakform med smördegen. Låt ca 2 cm av smördegen hänga över kanten. Spar lite smördeg till lock och eventuella dekorationer.

Häll ner svampfyllningen i formen. Lägg på deglocket. Nyp ihop locket runt kanten med den deg som hänger utanför formen. Gör några snitt i locket för att släppa ut ånga. Skär gärna ut några dekorationer för att garnera locket. Pensa med det vispade ägget. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Om locket börjar få för mycket färg, täck med lite folie. Låt svalna.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..