back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pepparkaks­deg

  • ca 140 kakor

Vi älskar att både ge och få hemgjorda presenter – och då gärna ätbara. Dagens julklappstips är därför – gör en god pepparkaksdeg. Paketera vackert. Ge tillsammans med pepparkaksformar, juliga strössel/garnityr och så självklart receptet fint nedskrivit.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.

    2.

    Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta. Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.

    3.

    Blanda bikarbonat med 6 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.

    4.

    Värm ugnen till 175 grader. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.

    5.

    Garnera med kristyr och strössel.

    Ingredienser

    Ingredienser

    2 ½ dl farinsocker

    ¾ dl ljus sirap

    ¾ dl vatten

    150 g rumsvarmt smör

    1 msk malen kanel

    1 msk malen ingefära

    1 tsk malen kryddnejlika

    1 tsk malen kardemumma

    1 ½ tsk bikarbonat

    7-8 dl vetemjöl