ANNONS

Godaste och finaste mini-smörgåstårtor

/

Är det bara jag som älskar smörgåstårta? Jag tänkte t om kanske starta ett upprop – Vi som vill äta smörgåstårta vid andra tillfällen än begravningar, dop och 80-årsfiranden. Förr dock tyckte jag det var tråkigt och passé. Vilket gäller rätt många rätter. Jag måste nämligen erkänna att jag har många fördomar vad det gäller vissa rätter. Och sen så provar jag och inser att det är helt ok. Och t om bättre än helt ok då det i många fall är galet gott! Banan på pizza går faktiskt att äta (även om jag själv inte beställer det) och lo and behold tacopaj, som jag har dissat i 20 år, är faktiskt gott. Ok, till och med riktigt riktig gott. (Tur att inga av mina vänner läser bloggen…).

Nåväl, det var ju smörgåstårta vi pratade om. Nu är det sommartid och vad passar då bättre än en somrig och fräsch smörgåstårta (ja, de kan vara fräscha och ända så där härligt mojsiga) med lax, räkor och pepparrot. Här har jag gjort en mini-variant av smörgåstårta för tidningen Allt om mat. Tanken var att de passar som en lättare huvudrätt vid en enklare bröllopsbjudning med endast mingel eller som en matigare förrätt vid sittande middag. Men det går ju förstås också som sagt lika bra att servera som lunch en solig sommardag. Hälsningar, Monica

Mini smörgåstårtor med chamagneglas och blommor

Foto: Lisa Björner

Mini-smörgåstårtor
ca 12 portioner

9 skivor landgångsbröd

Laxröra
ca 500 g varmrökt lax
200 g Philadelphia cream cheese
saft och rivet skal från 1/2 citron

Skagenröra
2 kg oskalade räkor
ca 2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs

1/2 dl finhackad dill
rivet skal från 1/2 citron
en skvätt citronsaft
salt och peppar

Pepparrotskräm
ca 450 g Philadelphia cream cheese
ca 2 dl crème fraîche
ca 3 msk riven pepparrot, eller efter smak

salt

Exempel på garnering
Kallrökt lax
Räkor
Sparris
Polkabetor
Gulbetor

Ärtskott
löjrom eller stenbitsrom
rädisor
dill

För att göra laxröran – rör ihop lax, cream cheese och citronsaft- och skal.

För att göra skagenröran  – skala räkorna och hacka fint. Blanda räkorna med crème fraîche, majonnäs, dill, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

För att montera tårtan – Stansa ut 4 rundlar ur varje brödskiva. Bred ut laxröran jämt på på 12 av rundlarna. Lägg en brödrundel ovanpå varje och bred sedan ut skagenröran jämt på varje rundel. Lägg de resterande rundlarna högst upp.

Blanda ihop pepparrotskrämen genom att blanda cream cheese, crème fraîche och pepparrot. Smaka av med salt. Bred ut jämt runtom varje liten tårta.

Vill man göra lite enklare kan man göra små fyrkantiga smörgåstårtor istället för runda. Strunta då i att stansa ut rundlar och istället montera ihop 3 lager med hela landgångskivor. Skär sedan i 4 rutor.

Dekorera tårtan generöst med valfria ingredienser. Tryck försiktigt fast ärtskott runtom kanten. Gör gärna tunna skivor av betorna med en mandolin. Skär ett snitt som går in till mitten och vik sedan skivan så att den får en fin form (som man gör med citronskivor). Man kan även använda en grönsakssvarv för att göra fina spiraler av betorna. Tänk på att lägga betorna i blöt om de skärs i förväg – annars missfärgas de. Dock kan polkabetor förlora lite av sin färg om de blötläggs – därför är de finast om de skärs strax innan de serveras. Den kallrökta laxen är fin att forma som små rosor.  Sparris kan skäras tunt på längden och sen snurras till en spiral – alternativ kan man dekorera med endast sparristoppar.

I förväg: Smörgåstårtan kan monteras ihop dagen innan. Plasta in väl och förvara i kylskåpet. Bred på pepparrotskrämen och garnera samma dag. Förvara smörgåstårtan i kylskåpet till strax innan servering.

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00