ANNONS

Coffee Cake med mandelströssel

/

En av mina favorit mjukkakor är nog amerikansk ”Coffee Cake”. Det är lätt att tro att det är kaffe i kakan – men kakan har fått sitt namn helt enkelt för att den ska ätas tillsammans med en god kopp kaffe! Den klassiska coffee cake är en sorts kompakt sockerkaka gjord på gräddfil där man lägger ett lager ”strössel” på smör, farinsocker, kanel och valnötter mitt i kakan och sedan strör över mer ”strössel” på toppen.  Här har vi bytt ut valnötterna mot mandel. Grymt gott! Kakan kan verkligen varieras på många sätt. Mandeln kan självklart bytas ut mot andra nötter eller frön som pekannöter, hasselnötter, solroskärnor eller pumpafrön.

Njut av kakan med en god kopp kaffe!

/Lisa

Coffee Cake with Almond Crumble

 

Coffee Cake with Almond Crumble

Coffee Cake med mandelströssel
ca 10-12 bitar

125 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 ½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Mandelströssel
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl farinsocker
3/4 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
3 dl grovhackade mandlar

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund hålform.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Nyp ihop ingredienserna till en smulig strössel.

Häll hälften av smeten i formen. Strö över hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.

Grädda kakan i ca 45 minuter, eller till en provstick är torr. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg.

Låt kakan svalna i formen.

Njut av kakan tillsammans med en god kopp kaffe!

Coffee Cake with Almond Crumble

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00