Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull i några minuter.
1.
Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull i några minuter.
2.
Skala rödbetor, morötter och potatis och skär i bitar. Lägg ner dem i kastrullen och låt fräsa i några minuter.
3.
Häll i buljongen och låt puttra i ca 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
4.
Skala, kärna ur och hacka äpplet och blanda ner det i kastrullen tillsammans med svartvinbärssaften.
5.
Mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.
6.
Låt svalna och ställ sedan in soppan i kylskåpet i minst en timme eller tills den är välkyld. Blanda i yoghurt.
7.
Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med yoghurt och gräslök. Servera direkt.
1 gul lök
ca 2 msk raps- eller solrosolja
500 g färska rödbetor
2 morötter
2 potatisar
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 äpple
2–3 msk outspädd svartvinbärssaft
salt
peppar
ca 3 dl yoghurt
finhackad gräslök