ANNONS

Tappa björksav!

/

Ända sedan vi (Monica) köpte våran tomt har jag velat testa att tappa en björk på sav. Dock har jag alltid lyckats missa att göra det innan det är för sent. Det är nämligen bara en kort period under året som det är möjligt – från tjällossning till lövsprickning. Men i år lyckades jag få till det fastän jag hade ryggskott!.

Björksav påstås vara väldigt nyttig och rik på mineraler och vitaminer. Traditionellt har den använts som huskur för diverse sjukdomar och åkommor – allt ifrån pollenallergi, förkylning, förstoppning och kolik till njursten och skörbjugg. Det sägs att den är även bra som ansiktsvatten och hårsköljning.

För att ta till vara på dess hälsosamma egenskaper bör den drickas så färsk som möjligt. I kylskåpet håller den i ca 3 dagar. Man kan förlänga hållbarheten genom att pastörisera den eller frysa in men då förlorar den avsevärt sin näring. Jag läste också att om man låter den stå för länge börjar den att fermentera – vilket vissa tar till vara på och gör ”björksavs-champagne”. Mina ambitioner går dock inte längre än att dricka den färsk. Så vad smakar björksav? Inte särskilt mycket faktiskt. Som vatten helt enkelt. Fast lite lite sötare. Jag ska testa och dricka några liter och se om det förbättrar mitt välmående. Jag har dessvärre varken kolik eller skörbjugg som jag behöver råda bot på….

Så här tappar du björksav:

Borra ett hål i björken, ca 5-6 mm i diameter. Borra snett uppåt. Jag har läst att man ska borra alltifrån 5 mm – 3 cm djupt. Jag valde att borra 5 mm och det gick alldeles utmärkt. Tryck in en slang eller sugrör i hålet. Se till att den håller tätt så att saven inte läcker utanför. För den andra änden av slangen eller sugröret ner i en väl rengjord flaska, som du hänger runt trädet med ett snöre eller ståltråd. Som du märker så kommer saven att börja rinna omedelbart. Jag fyllde en 5 dl flaska på ca 1 timme. När du har tappat klart så täpper du igen hålet- vilket är viktigt då trädet behöver själv sin sav och kan ta skada om den fortsätter att ”blöda”. Det bästa är att tälja till en gren och trycka in i hålet. Tänk på att tappning av björksav inte omfattas av allemansrätten så se till att först fråga markägaren om du vill ta sav från en björk som inte är på din egen mark. Man rekommenderar också att ta sav från olika träd varje år. Man ska också vara försiktigt och inte tappa för mycket sav åt gången från en och samma träd.

Björksirap

Det går även att koka ner saven till sirap. Men tänk på att det tar lång tid och det krävs ca 10 liter sav för att få endast 1 dl sirap.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00