ANNONS

Hemgjord granola med jordnötssmör

/

När man trodde att granola inte kunde bli så mycket godare – vad sägs om granola med smak av jordnötssmör? Ja, ni läste rätt! Jordnötssmör! Så. Himmelskt. Gott.

Müsli eller granola – kärt barn har många namn.  Oavsett så är det knappt försvarbart att köpa färdig då det är så himla enkelt att göra själv. Du behöver inte följa receptet slaviskt. Grunden ska vara ungefär 12 dl gryn och flingor,  5 dl frön, 2 dl nötter och 2 dl kokosflingor – t ex har du inga dinkelflingor så kan du dubbla mängd rågflingorna istället. Eller gillar man mandelsmör, använd det instället för jordnötssmör! Är man nötallergiker, uteslut nötterna. Receptet går att även halvera, men vi lovar – granolan kommer att gå åt som smör hemma hos er!

Hemgjord müsli granola

Hemgjord müsli/granola med jordnötssmör
ca 2 liter

4 dl havregryn
3 dl rågflingor
3 dl dinkelflingor

2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor

2 dl pumpafrön
1 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön

2 dl kokosflingor/chips
2 dl hackade nötter (valfritt)
2 tsk malen kanel
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vatten
3/4 dl neutral olja
ca 1 dl honung, lönnsirap eller råsocker
1 dl jordnötssmör

2 dl torkad frukt, t ex tranbär, russin, jordgubbar, ananas, banan, jordgubbar, papaya

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom torkade frukter och bär i en stor bunke.

Värm vatten, olja, honung (eller socker eller sirap) och jordnötssmör tills allt har lösts sig. Häll ner vätskan i omgångar i granolan och krama in väl i grynblandningen med händerna.

Sprid ut blandningen på två plåtar, ända ut till kanterna. Platta till med händerna så att den sprids ut så jämnt som möjligt – då undviker man att den blir bränd på kanterna. Rosta i 30–40 minuter. Rör om då och då. Låt svalna helt.

Blanda till sist med den torkade frukten och förvara i burkar med tättslutande lock.

Tips!
Lyxa till det och tillsätt flingsalt och hackad mörk choklad!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00