ANNONS

Hemgjord ricotta på rostad lantbröd med tomater och oliver

/

I denna veckas vegorätt ska ni få ett smakprov ur vår kommande bok FRÅN GRUNDEN med systrarna Eisenman – Allt ifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella. (Vi har äntligen satt den slutgiltiga titeln…).  Det är faktiskt över 500 recept (!) i boken. En av våra favoriter är hemgjord ricotta – för att det är så enkelt och så in i bövelens gott! Ursprungligen görs den italienska färskosten ricotta genom att återupphetta vasslen som blir över vid tillverkningen av t ex mozzarellatillverkning. Men det finns en ”fusk-metod” som vi använder oss av som blir, i vårt tycke, lika gott.

Hemgjord ricotta på rostad lantbröd med tomater och oliver

.

Hemgjord ricotta på rostad lantbröd med tomater och oliver

ca 4 portioner

Ricotta
2 liter standardmjölk
3 dl vispgrädde
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk ättiksprit (12%)
1 tsk salt

8 skivor lantbröd
ugnsbakade körsbärstomater
ca 2 dl skivade svarta oliver
4 nävar ruccola
ca 1 dl hackad färsk basilika
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

För att göra ricottan: Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm långsamt över låg värme till ca 85 grader. (Det ska ta ca 20 minuter). Rör om mjölken några gånger så att den inte bränns i botten av kastrullen. Blanda citronsaft och ättiksprit och tillsätt långsamt i mjölk- och gräddblandningen under noggrann omrörning. Fortsätt röra tills en ostmassa har bildats och separerats från vasslen. Om ostmassan inte separerar från vasslen kan man tillsätta lite mera ättiksprit, ½ tsk åt gången, och vänta 2- 3 minuter tills önskad konsistens är uppnått. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5 – 10 minuter.

Häll upp massan i en durkslag klädd med en ostduk eller dubbla lager silduk. Knyt ihop änderna på duken. Häng upp och låt rinna av tills önskad konsistens, 10 – 30 minuter. Desto längre man låter massan rinna av desto ”torrare” ricotta får man. Man kan även låta ricottan rinna av i en ostform. Förvara ricottan i en ren och tättslutande burk i kylen. Ricottan håller i upp till en vecka i kylskåp.

Rosta brödskivorna. Fördela ruccola, ricotta, tomater, oliver och basilika på brödskivorna. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.

TIPS! Gör lite mindre brödskivor och servera som tilltugg!

Hemgjord ricotta på rostad lantbröd med tomater och oliver

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00