back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord ricotta på rostad lantbröd med tomater och oliver

En enkel och god hemgjord ricotta på rostat lantbröd med tomater och oliver.

  Hur

  1.

  För att göra ricottan: Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm långsamt över låg värme till ca 85 grader. (Det ska ta ca 20 minuter). Rör om mjölken några gånger så att den inte bränns i botten av kastrullen. Blanda citronsaft och ättiksprit och tillsätt långsamt i mjölk- och gräddblandningen under noggrann omrörning. Fortsätt röra tills en ostmassa har bildats och separerats från vasslen. Om ostmassan inte separerar från vasslen kan man tillsätta lite mera ättiksprit, ½ tsk åt gången, och vänta 2- 3 minuter tills önskad konsistens är uppnått. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5 – 10 minuter.

  2.

  Häll upp massan i en durkslag klädd med en ostduk eller dubbla lager silduk. Knyt ihop änderna på duken. Häng upp och låt rinna av tills önskad konsistens, 10 – 30 minuter. Desto längre man låter massan rinna av desto ”torrare” ricotta får man. Man kan även låta ricottan rinna av i en ostform. Förvara ricottan i en ren och tättslutande burk i kylen. Ricottan håller i upp till en vecka i kylskåp.

  3.

  Rosta brödskivorna. Fördela ruccola, ricotta, tomater, oliver och basilika på brödskivorna. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.

  4.

  TIPS! Gör lite mindre brödskivor och servera som tilltugg!

  Ingredienser

  2 liter standardmjölk

  3 dl vispgrädde

  2 msk färskpressad citronsaft

  1 tsk ättiksprit (12%)

  1 tsk salt

  8 skivor lantbröd

  ca 2 dl ugnsbakade körsbärstomater

  ca 2 dl skivade svarta oliver

  4 nävar ruccola

  ca 1 dl hackad färsk basilika

  olivolja olivolja

  flingsalt flingsalt

  nymalen svartpeppar nymalen svartpeppar