ANNONS

Järvsö

/

Vi har som sagt båda två varit i Järvsö tillsammans med våra familjer och njutit av varma sommardagar och varit mycket tillsammans med våra barndomsvänner Sanna och Veronica och deras familjer. Vi har fått härliga dagar på stranden, badat, åkt båt, gummiring och wakeboard på Ljusnan, ätit och fikat, fikat och fikat (som man väldigt ofta gör i Hälsingland).

Järvsö är en by som ligger vackert i en dal, mellan Öjeberget och älven Ljusnan.  Jag (Lisa) åker ofta dit – både på vintern och sommaren. Järvsö, trots att det är en liten by, har verkligen så mycket att erbjuda vad det gäller vacker natur, kultur, friluftsaktiviteter och matupplevelser. Det är alltid så mycket man ska hinna med när man där uppe, speciellt på somrarna.

IMG_9238

Den fina utsikten ut över Järvsö kyrka, Sveriges största landsortskyrka och naturreservatet Kyrkön, från en tidig morgonpromenad. Jag (Lisa) passar alltid på att springa eller ta en power walk tidigt på morgonen. Det så lugnt och vackert, och så har man motionerat för dagen!

Järvsö erbjuder många bra restauranger och caféer, bl a Stenegården är en hantverksgård med bl a butiker, galleri, tunnbrödsbageri, karamelltillverkning och ett besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar. Här finns också en fantastisk fin trädgård med örtagård samt Barnens Stenegård – en stugby med hälsingegårdar i lekstugeformat med kreativa verkstäder där barnen kan spendera timmar och leka. Ett besök är ett måste för barnen varje sommar – om inte flera besök när vädret inte tillåter bad. På söndagar hålls populära auktioner där man kan fynda allt från gamla pinnstolar för några tjugo-lappar till ett Hälsingeskåp för 42,000 kr!

stenegard

stenegard2

Vi äter ofta lunch på  

tradgardscafe

Varmrökt lax med färsk potatis och hjortronkräm. Västerbottenpaj med salami, fräsch sallad och hembakat bröd. En massa godfika och glass finns också!

IMG_8205

Matig grekisk sallad med tzatsiki och hembakat bröd.

stengard

Ett annat måste när vi är i Järvsö är att äta grymt goda galetter och crêpes i en fantastisk miljö hos Malin på Järvsö Creperie!

crepes6

crepes7

crepes5

Crêpes med lönnsirap, rostad müsli och vaniljglass

crepes3

Crêpes fylld med Nutella, hemgjord chokladsås och vaniljglass. Barnens favorit!

crepes2

Finns även en butik med en massa snygga produkter!

crepes8crepe

Läs mer här om Järvsö Creperie från ett tidigare besök!

En annan dag när vädret var lite sisådär, åkte vi alla upp till Kramstatjärn, en liten oas som ligger strax utanför Järvsö. Där plockade vi blåbär, letade svamp, fiskade och grillade korv. Hur trevligt som helst tills himlen plötsligt fylldes med mörka moln, åskan dundrade en bit bort och snabbt drogs riktigt oväder in över oss! Tur att vi kunde snabbt springa in i värmestugan för att äta klart de grillade korven!

kramsta4JPG

kramsta2

kramsta3

kramsta

Ett annat tips är att ta sittliften upp från Järvsö Bergscykel Park till Öjebergets topp, njut av den fantastiska utsikten och sedan gå nedför berget (via skidbacken och trappstigen) ner till byn.

ojeberget

Den populära fredags-pizzabuffén på Lill-babs Caffär och här om deras pizzor från förra sommarens besök!)

lillbabs2

Lill-babs, Tony Irving, Jonas Hallström

Kvällen till ära fick caffären besök av självaste Lill-babs i sällskap med stylisten Jonas Hallberg och Tony Irving (som hade under dagen skadat sig när han cyklade downhill på

IMG_7305

En av de många olika och goda surdegspizzor som serverades.

Ett besök på Järvzoo är också ett måste. På Järvzoo vandrar du skyddat genom djurens naturliga miljö, längs en promenadvänlig 3 km lång trätrottoar, med flera mysiga rastplatser. Djuren är vilda, och för att de ska fortsätta vara det och känna sig som hemma, är hägnen stora och naturen de lever i orörd. Björnarna och matningen av vargarna var mest spännande tyckte barnen, och även vi vuxna!

Järvzoo

Järvzoo

baden

Som avslut på våra sköna semestrar i Järvsö har det blivit en tradition att äta lunch på trevliga och anrika Hotell Järvsöbaden. Efteråt badar barnen i poolen innan vi packar in oss i bilen och kör hemåt till Stockholm. Hotellet har funnits i samma familj i över 100 år och därifrån har vår familj många härliga minnen av goda middagar och fest.  Jag och Lars gifte oss i Järvsö för 11-år sedan med fantastisk bröllopsmiddag och fest på Järvsöbaden, samt min mamma och pappa firade också sitt bröllop här på ”Baden”! En och annan golfrunda  (pre-kids) har det också blivit på deras fina 9-hålsbana intill.

Kör ni genom Järvsö, stanna och ät lunch! Ni får en riktig god och prisvärd buffé på vällagad, traditionell husmanskost inklusive salladsbuffé, dryck, kaffe och kaka!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00