back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Cuban Sandwich

En av våra favorit ”foodie-filmer” är Chef med Jon Favreau. I den spelar han en kock som driver en food truck vars specialitet är ”Cuban Sandwiches”. Det såg så himla gott ut att vi var tvungen att samma dag som vi såg filmen springa ut och köpa alla ingredienser för att själva göra mackan. Dock fick vi vänta tills nästa dag då det tar nästan 6 timmar att tillaga det ”dragna fläsket”. Men det var värt väntan. Mängden kött räcker till massor av mackor – men ska man ändå ta sig tid att göra det kan man lika gärna göra en större mängd. Ett tips är att frysa in mindre portioner och plocka fram vid behov.

  Hur

  1.

  Värm ugnen till 150 grader.

  2.

  Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna.

  3.

  Bryn karrén i olivolja i en stekgryta. Krydda karrén med spiskummin och oregano. Lägg ner lök, vitlök samt övriga ingredienser i grytan. Lägg på ett lock och låt sjuda i ugnen i 2 timmar.

  4.

  Sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå i ytterligare 3–4 timmar tills köttet lätt faller sönder.

  5.

  Ta upp köttet ur grytan och dra isär det i strimlor. Ställ grytan på spisen och låt koka tills nästan all vätska har kokat in i köttet. Smaka av med salt och peppar.

  6.

  För att göra mackan: Dela baguetten på längden. Bred alla sidor med smör. Bred senap och majonnäs på ena brödet. Lägg på fläsk, ost, skinka och gurkor. Sätt ihop med den andra delen av brödet. Slå in mackan i folie.

  7.

  Värm en stekpanna över medelhög värme. Lägg ner mackan och lägg en vikt ovanpå. Grilla mackan i några minuter och vänd sedan och grilla i ytterligare några minuter. (Det går förstås även bra att göra mackan i en sandwichgrill.)

  Ingredienser

  1 fläskkarré

  2 msk olivolja

  1 gul lök

  4 vitlöksklyftor

  1 msk malen spiskummin

  1 msk oregano

  1/4 tsk chiliflingor

  1 lagerblad

  2 1/2 dl färskpressad apelsinsaft

  1/2 dl färskpressad limesaft

  2 1/2 dl hönsbuljong

  en bit baguette

  smör

  dijonsenap eller amerikansk senap

  majonnäs

  kokt skinka

  prästost

  inlagd gurka